Nova Crnja: Srpska polja izvor su zelene energije

 

U Novoj Crnji je počela izgradnja biogasnog-LNG postrojenja, koje će proizvoditi zelenu električnu energiju, tečni CO2 kao i tečni zeleni metan(LNG) za potrebe  Wabio Investment Holding SR.

Po Wabio tehnologiji u Srbiji je već izgrađeno jedno biogasno postrojenje u Vrbasu u šećerani Sunoko, koje se sada nalazi u procesu puštanja u rad i dokazivanju tehničkih parametara, a u Jarku kod Rume je u toku izgradnja još jednog postrojenja za klijenta.

 

 

ČITAJTE I: Nemačka: Proizvodnja mesa uništava energiju

 

 

Na Ovom događaju čulo se da je Wabio tehnologija brzo rešenje problema nedostatka električne energije iz domaćih resursa u Srbiji. Proizvodnja električne energije od žetvenih ostataka (biomase) nije samo najjeftinija u odnosu na druge tehničke mogućnosti, već je i ekološki najpodobnija. Da bi se iskoristili ti potencijali, ne samo u energetskom, već i poljoprivrednom sektoru, bilo bi neophodno da ova energetska rešenja budu deo Strategije razvoja energetike Srbije, čija izrada je u toku.

-Ukupna efikasnost Wabio tehnologije je vrlo visoka, i time je investicija u Wabio biogasna postrojenja vrlo isplativa. Period isplativosti je oko četiri godine. Wabio Investment Holding SR je osnovan sa ciljem investiranja u biogasna postrojenja u Srbiji na platformi Wabio tehnologije, rekao je Raphael Fitz, direktor nemačke kompanije WABIO Technologie GmbH.

On je naglasio da u narednom period počinje realizacija dva projekta, a u finalnoj fazi su i pregovori oko preuzimanje  sledećih 10-tak projekata. Svako postrojenje proizvodiće oko 5.000.000 Nm3 zelenog metana.

-Visina investicije po svakom postrojenju iznosiće oko 20 miliona evra. U sledećih pet godina nameravamo da izgradimo 20-ak takvih postrojenja. Već sada imamo i investiture iz sveta, koji su zainteresovani da za njih izgradimo ovakva biogasna-LNG postrojenja u Srbiji, poručio je Fitz.

Inače, sa svakog hektara poljoprivrednog zemljišta u proseku se može sakupiti 4 tone žetvenih ostataka. Wabio tehnologija može da proizvede najmanje 1.200 m3 zelenog metana. Proizvodnjom metana iz biomase Srbija može obezbedi nezavisnost od uvoznog gasa.

Duško Bošković, direktor WABIO Investment Holdinga SR, kompanije koja je deo grupe Wabio rekao je da razvoj svake zemlje zavisi od toga na koji način ona koristi svoje prirodne i ljudske resurse. Sa oko 2,5 miliona hektara srpske zemlje može se sakupiti oko 10.000.00 tona biomase svake godine, iz koje se može proizvesti 3.000.000.000 Nm3 zelenog gasa – metana.

-Dakle, proizvodnjom gasa iz biomase možemo obezbedi nezavisnost od uvoznog gasa. A vreme u kojem sada živimo, kada smo suočeni, ne samo sa enormnim poskupljenjem energenata nego i sa mogućim prekidom snabdevanja ovim energentom, pokazuje zašto je za jednu zemlju važno obezbediti gasnu nezavisnost, rekao je Bošković.

Biogas za domaće i tržište EU

Prema njegovim rečima postrojenje u Novoj Crnji će verovatno biti najmodernije tog tipa u Evropi.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

– Naša postrojenja uključivaće odvajanje CO2 i njegovo prečišćavanje, koji je deo proizvedenog biogasa, a koji ćemo dodatno prečistiti, dovesti u tečno stanje i prodavati ga na tržištu. Preostali zeleni metan ćemo izvoziti u zemlje EU. Samo mali deo biogasa ćemo koristiti za proizvodnju zelene električne energije, koju ćemo prodavati EPS-u. Mi u Wabio kompaniji možemo potvrditi da Srbija, pored prirodnih resursa ima i sjajne inženjere, čija znanja već koristimo, znači da Srbija ima i  ljudske resurse, istakao je Duško Bošković.