Projekat “Alliance” i blockhain čuvaju ariljsku malinu od zloupotreba

 

O problemima ariljskih mlainara i malih hladnjačara mnogo se pričalo u predhodnom periodu, a kako stvari stoje, pričaće se još. Jedan od problema je i mešetarenje trgovaca, uvoznika , izvoznika i drugih, predstavljanjem malina sa nekih drugih prostora kao da su proizvedene na prostoru Arilja i Ivanjice. Podsetimo da ariljska malina ima zaštićeno geografsko poreklo.

 

 

ČITAJTE I: U osetljivoj fazi razvoja malinu treba zaštititi

 

 

 

Početkom meseca u prestonici maline započeta je realizacija jednog od najvećih projekata pod nazivom „Alliance“ koji finansira EU. Kako piše Glas Zapadne Srbije, projekat sprovodi konzorcijum koji čini 26 partnera iz 12 zemalja. Tri partnera iz Srbije: Udruženje „Ariljska malina”/ SAVEZ Original Srbija i Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.

Proizvođači iz našeg vodećeg ariljsko-ivanjičkog malinogorja, gde je malina najkvalitetnija, kažu da se povremeno događa da se maline iz okolnih država, koje su manje kvalitetne, prodaju pod oznakom da su iz Srbije.  Jureći zaradu, trgovci, uvoznici, izvoznici i drugi, svemu pribegavaju.

Kako su malinari rekli za Politiku, time se ugrožava renome ariljske maline, najbolje u Evropi i sa zaštićenim geografskim poreklom, koju treba sačuvati od posledica takvog trgovanja.

Upravo je cilj projekta „Alliance“  sprečavanje  prevara u oblasti organske hrane i hrane sa oznakama geografskog porekla i to formiranjem „Blockhain“ jeftinih i brzih metoda razlikovanja i formiranja baze podataka sertifikovanih proizvođača.

– Mi ćemo ovde raditi na primeru ariljske maline, a namera ovog projekta je da poboljšamo sistem sledljivosti, tj. praćenja naše maline od samog proizvođača, pa do krajnjeg potrošača, sve dok se ne upakuje i ne ode na police nekog marketa. To je naravno potrebno da bi smo stekli poverenje potrošača. Proizvodi sa geografskim poreklom imaju premijum kvalitet i moramo da sačuvamo njihovu reputaciju, rekla je za Glas Zapadne Srbije Mirjana Milutinović, predsednica Saveza „Original Srbija“ i sekretar Udruženja „Ariljska malina”.

Udruženje „Ariljska malina” okuplja pet hladnjača i 150 proizvođača maline, a strogo sprovodi sistem kontrole kvaliteta da vrhunska ariljska malina stigne do kupaca, u svetlu svoje reputacije.

-Cilj projekta je istraživanje i značaj proizvoda na tržištu, da ga tržišno pozicioniramo na mesto koje mu pripada. Sa zaštićenim geografskim poreklom ariljske maline na domaćem tržištu, a pretendujemo, preko komisije iz Brisela, da bude zaštićena i u EU – izjavio je za Politiku Božo Joković, direktor ariljske malinarske zadruge „Agro eko voće”.

Tamara Živadinović iz konsultantske kuće „Mena grup” rekla je lokalnim medijima da ovaj projekat ima za cilj automatizaciju procesa sledljivosti koja je važan segment zaštite geografskog porekla kao i sprečavanje nekih prevara u lancu, ne od proizvođača, nego od onih koji drugu malinu plasiraju na tržište pod imenom ariljske.

-Sprovođenje ovog projekta, u kome se primenjuju inovativne tehnologije i učestvuje mnogo partnera iz EU, treba da ojača poziciju maline iz ariljskog kraja na inostranom tržištu. Rezultat će biti osnažen sistem dokazivanja kvaliteta, jer se radi i na senzorskim modelima automatizovanog prepoznavanja kvaliteta ariljske maline. A ona je jedan od proizvoda uključenih u ovaj projekat – istakla je Živadinovićeva.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Predsednik opštine Arilje Predrag Maslar rekao je da ta lokalna samouprava stoji uz Udruženje „Ariljska malina” i projekat „Alijans” jer će on poboljšati sledljivost ariljske maline, kao i zaštite od zloupotreba.

Foto: Agroportal.rs i Pixabay