Nova otkupna cena mleka donosi turbulencije na tržištu!?

 

Nakon što su mlekari zatražili povećanje otkupne cene mleka sa 30 na 56 dinara po litru, jer su, kako kažu, na ivici bankrota, stručnjaci kažu da to ne bi trebalo da prouzrokuje poskupljenje mleka u prodavnicama, ali bi moglo da se odrazi na mlečne proizvode poput pavlake, kiselog mleka i sireva, što bi pokrilo veći trošak prerađivačima za otkup mleka.

Milan Prostran, agroekonomski analitičar, rekao je da je zahtev farmera potpuno opravdan jer je u poslednje vreme došlo do poskupljenja stočne hrane, nafte i struje.

– Posle znatnog poskupljenja kukuruza, soje i suncokretove sačme, koja je sastavni deo koncentrovane hrane za mlečna grla, s punim pravom mogu zahtevati da se poveća otkupna cena mleka kako bi ipak imali neku zaradu jer su im sada povećana ulaganja – kazao je Prostran.

Kako on navodi, nije sigurno da li može doći do poskupljenja cena običnog mleka koje svakodnevno koristimo u ishrani, jer bi povećanje otkupne cene na 56 dinara drastično povećalo cenu na tržištu:

– Te cene ne bi bile realne i potrošači više ne bi kupovali mlečne proizvode u istoj količini. Da mlekarima ne bi opala prodaja zbog tolikih cena mleka, možda će povećati cene pavlake, kiselog mleka, sireva i raznih vrsta kačkavalja kako bi ispeglali i pokrili veći trošak za otkup mleka.

Prema njegovim rečima, tržište će ispeglati mnogo toga posle Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, čiji je predlog već u Skupštini.

– Videćemo da li će se te izmene odnositi i na otkupnu cenu mleka i na mlečne proizvode.

Izvor: Kurir

Ostavite komentar