Novi Sad: „ Dan voćara“ u sredu, 22.septembra od 10 sati na Poljoprivrednom sajmu

 

Predstavnici nauke, trgovinskih lanaca, voćari, domaći i italijanski stručnjaci u proizvodnji voća okupiće se na 2. Danu voćara koji će biti održan u sredu, 22. septembra 2021. godine od 10 sati  u Velikoj Sali Kongresnog centra Novosadskog sajma.

Pozdravne reči uputiće Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, prof. dr Nedeljko Tica dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Slobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma.

Drugi po redu Dan voćara otvoriće Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodooprivrede.

Predviđeno je da se tokom najavljenog skupa održe tri panel diskusije.

„Finansiranje poljoprivrede“ naziv je prve panel diskusije na kojoj će biti reči o planiranim merama za unapređenje sektora voćarstva u 2022. godini. O ovoj temi govoriće predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Garancijskog i Razvojnog fonda AP Vojvodine o Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede.

Druga panel diskusija nosi naziv „Savremeni trendovi u voćarstvu“ u okviru koje će prof. dr Nenad Magazin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu govoriti na temu „Metode zaštite od mraza u voćarstvu“, dok će domaćim i italijanskim stručnjacima tema biti „Novi trendovi sadnje i savremeni trendovi za voćnjake“.

Predviđeno je da se treća panel diskusija odnosi na „Standarde i mogućnosti plasmana na domaćem tržištu“. O novinama i benfitima proizvođača voća u skladu sa Zakonom o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda i evropskim propisima  govoriće Kolinda Hrehorović, viša savetnica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i predstavnici trgovinskih lanada Lidl, Deleze, Merkator i Univerexport.

U okviru 88. Međunarodnog poljoprivrednog sajma 2. Dan voćara organizuju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Privredna komora Vojvodine, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu i Novosadski sajam.

 

Medijski pokrovitelj 2. Dana voćara je Radio-televizija Vojvodine, dok je medijski partner revija za poljoprivredu „Dobro jutro“.

Novosadski sajam ima dozvolu Kriznog štaba Vlade Republike Srbije za organizaciju priredbi, ali tokom trajanja događaja, prilikom ulaska u krug Sajma, biće neophodna primena odgovarajućih protokola. Uslovi za ulazak posetilaca su: digitalni zeleni sertifikat (potvrda o vakcinaciji/preležanom Kovidu 19) ili brzi antigenski test.

Posetiocima sajamskih priredbi koji nemaju Digitalni zeleni sertifikat, Novosadski sajam je obezbedio besplatan antigenski test.

Piše: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar