Poljoprivredni sajam: Mlade poljoprivrednike interesuju konkursi i subvencije

 

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika, u okviru 88. Međunarodnog sajma poljoprivrede, održana je tribina „Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU“. 

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić,  istakao je tom prilikom značaj promovisanja omladinskog preduzetništva u oblasti poljoprivrede u cilju povećanja broja mladih koji se bave ovom privrednom granom.

Zajedno sa mladima izgraditi novu, modernu agrarnu politiku

Božić je rekao da se resorni sekretarijat zalaže za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, jačanje kulture udruživanja mladih poljoprivrednika i njihov zajednički nastup na domaćem i stranom tržištu.

-Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu se trudi da u kontinuiranim razgovorima sa mladim poljoprivrednicima pospeši programske mere, a samim tim i učestvuje u građenju jedne nove i moderne agrarne politike, istakao je Čedomir Božić I napomenuo da su ove godine mladi poljoprivrednici dobili mogućnost da započnu biznis u ovoj oblasti, a Pokrajinska vlada, preko resornog sekretarijata je izdvojila 200 miliona dinara subvencija koje su se odnosile isključivo na mlade poljoprivrednike.

Prvi čovek resornog sekretarijata poručio je da će pored subvencija ovaj sekretarijat omogućiti mladim poljoprivrednicima i studijska putovanja koja će im koristiti za dalje unapređenje njihove proizvodnje.

SUMP promoviše srpski agrar u EU

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika, prema rečima njegovog predsenika Milana Borića,  ima cilj da predstavlja i promoviše domaći agrar u zemljama članicama EU, kao i da preko Evropskog veća mladih poljoprivrednika – CEJA pokuša da utiče na odluke koje dolaze iz Brisela, a u korist srpske poljoprivrede.

-To je jedan od načina da se u našoj zemlji stvori bolji ambijent, odnosno da se stvore uslovi koji bi omogućili bolji život poljoprivrednicima i njihovim porodicama, ali i celokupnim ruralnim sredinama, rekao je Borić.

Prema njegovim rečima Tribina „Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU“ odlična je prilika da mladi poljoprivrednici dobiju više informacija o konkursima i subvencijama državnih institucija, kao i da čuju sve ono što ih interesuje od nadležnih predstavnika Ministarstva poljoprivrede i resornog sekretarijata.

Učesnici tribine bili su i Biljana Petrović, direktor Uprave za agrarna plaćanja i Ljiljana Petrović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

IPARD najvieš interesuje mlade poljoprivrednike

Kako je rekla direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović veliki broj zahteva za IPARD sredstva stiže upravo od mladih poljoprivrednika, koji zbog svojih godina dobijaju dodatnih pet odsto povraćaja.

-Vaša mogućnost u IPARD podsticajima je mnogo veća nego u nacionalnim. Prvi razlog koji treba da uzmete u obzir jeste da zahtev podnosite na predračun i niste u obavezi da započnete investiciju. Tek nakon provere – da li vam je dokumentacije uredna, krećete u investiciju koja, kada je IPARD u pitanju, uopšte nije zanemarljiva, poručila je Petrovićeva.

U narednom periodu mladi poljoprivrednici mogu da očekuju raspisivanje konkursa za stočare. Direktorka Uprave za agrarna plaćanja još jednom je  zamolila buduće aplikante da spakuju svoju dokumentaciju uredno, kako bi zahtev bio brže obrađen, a rešenje pre stiglo na kućnu adresu farmera.

Zbog falsifikovane dokumentacije kasni obrada zahteva

Poljoprivrednike svakako najviše interesuju zahtevi podneti u prošlog godini za primarnu biljnu proizvodnju. Prema rečima biljane Petrović pristiglo je oko 7.000 zahteva, a njihova obrada još uvek nije završena.

-Nažalost, veliki procenat podnetih zahteva je sa falsifikovanom dokumentacijom. Zato smo odlučili da inspekcija proverava na terenu svaki zahtevani iznos, a ovaj problem javio i kod zahteva mladih poljoprivrednika, objasnila je Direktorka UAP.

Za 10-ak dana konačna rang lista “50-40-10”

Pored nacionalnih i IPARD mera, poljoprivrednicima je na raspolaganju i Projekat za konkurentnu poljoprivredu u saradnji sa Svetskom bankom, poznatom kao “50-40-10”. Za ovaj poziv opredeljeno je 700 miliona dinara. Biljana Petrović veruje da će se ovaj iznos proširiti.

-Konačna rang lista biće objavljena kad budemo sabrali sve prigovore. Na 2.300 zahteva, stiglo je 700 prigovora, zbog dokumentacije. Poljoprivrednici su nam se žalili da na nešto nisu dobili poene, ali se nadam da ćemo to uspeti da rešimo u narednih sedam do 10 dana, poručila je Petrovićeva.

Prema njenim rečima očekuje da će biti još jedan poziv za traktore. A, u drugom pozivu Svetske banke biće uključeni i stočari, čije se rapisivanje očekuje za mesec dana.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar