Novi Sad: Vikend okupan bojama i mirisama cveća

Na platou novosadskog SPENS-a u petak i subotu održana je Novosadska cvetna pijaca, a ljubitelji cveća imali su priliku da uživaju u bojama i mirisima cveća, lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja i sadnica za koje je ovo doba godine idealno da pronađu svoje mesto na balkonima i u vrtovima.

– Našim sugrađanima i sugrađankama predstavili su se proizvođači sa nekoliko izložbenih celina – cveća, sadnica, i opreme za hortikulturu, meda i zdravstveno-bezbedne hrane i starih i umetničkih zanata. U sklopu događaja, prikupljane su i donacija u humanitarne svrhe za Lanu Jovanović. Novosadska cvetna pijaca je jedna od aktivnosti kojom obeležavamo 30 godina „Novosadskog proleća“, 60 godina rada Pokreta gorana, a deo je projekta koji je podržala Gradska uprava za privredu – naveli su organizatori, Pokret gorana Novog Sada.

Gotovo da niko niko nije napustio plato SPEN-a, a da nije kupio poneku saksiju hriznatema, cveća dan i noć ili zimzelenih i listopadnih sadnica.

Od Miloša Radoičića iz kruševačkog rasadnika „Eko biljka“ saznali smo da Novosađani mahom znaju kada je vreme sadnje ali i da prate trendove kada je reč o uređenju vrtova.

-Najtraženije su Loptaste, Patuljaste i Smaragd tuje ali i Berberisi, ukrasno šiblje jarkih boja i lišćari za koje je sada pravo vreme za sadnju, kao i ukrasni žbunići koji su dekorativni cele godine i menjaju boju. Velika je i potražnja za Šarenolisnom kuglastom vrbom čiji listovi su u proleće belo-rozi. Može se reči da Novosađani vole biljke i kupuju i one najmanje ali i sadnice drveća poput Srebrne smrče, rekao je Radoičić.

Rasadnik „Resava- Dimitrijević“ iz Despotovca, jedan od prvih rasadnika u Srbiji sa poluvekovnom tradicijom, pažnju je privukao sadnicama Sibirskog limuna, Mandarine, Limun grandy, Japanske jabuke…

-Ove biljke nisu toliko egzotične koliko njihovi nazivi podsećaju na egzotiku. Kod njih je najvažnije da ih nije potrebno ničim tretirati. Japanka jabuka – vanila i fudži, Japanska kruška, Sibirski limun i dr. lako se uzgajaju u našem podneblju. Naš rasadnik je u blizini Resavske pećine i tamo je izuzetno hladno. Pre nekoliko godina tempertatura se spuštala i do 32 stepena ispod nule  tako da je svaka biljka ispitana na niske temperature. Najvažniji momenat u proizvodnji naših sadnica je taj što ih sadimo u čistoj šumskoj zemlji tako da prilikom presađivanja korenov sistem brzo napreduje, objasnio je Dejan Dimitrijević.

Treba znati da će se tokom oktobra održati još tri cvetne pijace i to u terminima 9.-10. oktobar, 16.-17. oktobar i 23. – 24. oktobar.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar