Beograd: Na Tašmajdanu je bilo svega, od meda do perge i najslasnijih namaza

Proteklih pet dana najslađi deo Beograda bio je Tašmajdanski park u kojem je održan 46. Međunarodni sajam pčelarstva. Lepo vreme izmamilo je Beograđane da prošetaju Tašmajdanom, porazgovaraju sa pčelarima iz cele Srbije, pogledaju sve šta oni imaju na svojim tezgama, kupe i kući ponesu zdravlje upakovano u tegle, teglice, bočice i kesice.

Bila je ovo idealna prilika da se nabavi kvalitetan med ali i pčelinji proizvodi poput polena, propolisa, mednih mešavina i voćnih namaza sa medom. Svaki pčelar prvo kaže da je med jedan od retkih proizvoda koji se nalazi na granici između hrane i leka, da jača bela krvna zrnca i podstiče njihovu borbu protiv infekcija i da je prijatelj želudca. Ali, ne treba zaboraviti ni matični mleč, propolis i polen. Većina pčelara u svojoj ponudi imala je i pergu za koju se kaže da je eliksir mladosti. Sve prisutniji trend u nezi kože lica i tela je i upotreba prirodne kozmetike, te su tezge pčelara bile prava riznica kozmetičkih preparata na bazi meda i lekovitog bilja, prirodnih melema i tinktura, hand made mirišljavih sveća od pčelinjeg voska. Nisu izostali ni konditorski proizvodi, a medenjaci su bili nezaobilazni.  

A sami pčelari imali su priliku da pogledaju košnice i pčelarsku opremu, hranu za pčele i još mnogo toga što je vezano za pčelarstvo.

Sadržaj manifestacije ove godine je zbog epidemiološke situacije izmenjen u odnosu na predhodne godine, tako da su izostali prateći događaji da bi se izbeglo okupljanje većeg broj ljudi na jednom mestu. Otkazana su, između ostalog, veoma posećena predavanja za pčelare i građane koja organizuje Društvo pčelara Beograd.

Stručna predavanja su izostala ali nije izostala humanost i dobronamernost pčelara koji su donirali 150 kilograma meda predškolskoj ustanovi „Palilula“.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar