Novi termin Festivala kuglofa u Sremskim Karlovcima

 

Umesto od 27. do 29. maja, „Festival kuglova“ biće održan od 3. do 5. juna u Sremskim Karlovcima u organizaciji fondacije „Zavičajna kuća“ i Udruženje građana „Petrovaradin Media“.

 

 

 

ČITAJTE I: Viševekovno počasno mesto na srpskim trpezama pripada gibanicama i pitama

 

 

I ove godine organizatori Festivala su za sve posetioce pripremili bogat izložbeni i kulturno-umetnički program koji počinje 3. juna. Naime u petak, prvog dana Festivala za 11 časova najavljeno je otvaranje izložbe slika neafirmisanih slikara – Fondacija „Zavičajna kuća“, ulica Andreja Volog 1A. Večernji časovi rezervisani su za najmlađe za koje će od 18 časova biti organizovan program u pešačkoj zoni na centralnom gradskom trgu.

U subotu 4. juna u 13 časova planirano je proglašenje najboljeg ovogodišnjeg kuglofa na Festivalu kuglofa i dodela nagrada. Posle toga proizvođači tri prvoplasirana kuglofa će ponovo izraditi svoje pobedničke kuglofe na Izlagalištu, pred publikom. Istog dana, u 20 časova biće održan koncert horova crkve Presvetog Trojstva.

Za posetioce Festivala u periodu od 10 do 23 časa biće organizovana celodnevna postavka sajamsko – turističkog karaktera koja obuhvata izlaganje kuglofa, karlovačkih vina i bermeta, začinskog bilja, suvenira, antikviteta, ručnih radova i starih zanatskih proizvoda.

U subotu i nedelju biće organizovane revije narodnih nošnji i odevnih predmeta proizvedenih u tehnici starih zanata, priredbe i radionice za decu, nastupi horova, muzičkih ansambala, izložbe i druge interesantne aktivacije.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Cilj održavanja Festivala kuglofa je očuvanje tradicije i kulture Podunavskih Švaba, ali i svih građana koji neguju duh tolerancije i dobrosusedstva, po kojima je Vojvodina naširoko poznata.

Posebno mesto u nemačkoj kuhinji zauzimao je kolač kuglof, nekada neizostavna poslastica na nedeljnoj trpezi i brend opštine Sremski Karlovci. Upravo zbog toga, važan događaj na festivalu je i takmičenje u pravljenju kuglofa, gde stručni žiri ocenjuje i nagrađuje tri najuspešnije pripremljena kolača.

Ostavite komentar