Novosadski sajam otvorio svoje kapije za turističke poslenike i posetioce

 

54. međunarodni sajam turizma, koji je okupio 240 izlagača iz 10 zemalja, svečano je otvoren na Novosadskom sajmu.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić Đurić istakao je otvarajući ovu sajamsku manifestaciju da i Novi Sad prednjači u oblasti turizma u našoj zemlji, i da je tokom protekle decenije uspeo da se izdvoji na mapi Evrope kao destinacija koju vredi posetiti.

 

ČITAJTE I: Lukovska banja – mir za dušu, zdravlje za telo, radost za srce

 

 

– Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je na teritoriji Novog Sada od januara do septembra ove godine boravilo blizu 175.000 turista, što predstavlja porast u odnosu na isti period prošle godine za 11,1 odsto. Prema istom izvoru, u prvih devet meseci 2023. godine ostvareno je blizu 430.000 noćenja što predstavlja porast 6,2 procenata. Očekujemo da će do kraja godine biti ostvareno oko 600.000 noćenja, naglasio je Đurić.

Foto: Agroportal.rs

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević poželeo je Novosadskom sajmu da i u narednih 100 godina bude stožer okupljanja privrednika, ne samo AP Vojvodine nego i celog regiona.

– Kao što Novosadski sajam pravi rekorde tako je i ova godina, turistička godina u Srbiji, bez premca rekordna godina od kada se meri turistički promet u Srbiji. Od 1. januara do današnjeg dana mi imamo porast broja dolazaka od 8 odsto, noćenja i deviznog priliva po 8 odsto. Ono što je veoma značajno i daje nam nadu da će i sledeća godina biti rekordna jeste dolazak stranih turista kojih je za četvrtinu više nego prethodne godine. Dakle, više ih je nego ikad u našoj zemlji. Svakako da značajan doprinos tome daje i Vojvodina i njeni turistički poslenici, poručio je Ivanišević.

Foto: Agroportal.rs

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine, Uroš Kandić naglasio je da Grad Novi Sad generiše gotovo 50 posto svih dolazaka turista u Vojvodinu i zajedno sa Beogradom čini dve trećine dolazaka stranih turista u našu zemlju. Ono što je veoma značajno je to da pored Novog Sada i druge destinacije prate ono što radi ovaj grad.  Značajne rezultate postiže Fruška gora koja je među 5 planinskih destinacija u Srbiji sa svojim „motorom“ Vrdnikom koji je primer dobrih ulaganja i dobre sinergije između državne pomoći i privatnog sektora.

-Rukovodeći se dobrim  primerom koji je dao Vrdnik, u prethodnih nekoliko godina smo ulagali u Palić. Ove godne završili smo velelepan spa kompleks tamo, vredeosti petnaestak miliona evra i on će biti u narednim godinama konkurencija, ne samo mađarskim banjama i spa centrima, već i širem okruženju. Mi ćemo i u narednoj godini nastaviti da pomažemo turizam u Vojvodini, rekao je Kandić.

Foto: Agroportal.rs

On je najaviio da u narednoj godini početak projekat izgradnje međunarodnog turističkog pristaništa u Banoštoru u Opštini Beočin što će u velikoj meri doprineti razvoju kruzing turizma čiji je centar bio Novi Sad.

Regija partner ovogodišnjeg Sajma turizma je Boka Kotorska, koja će biti promovisana kroz aktivnosti na štandu Crne Gore, a koja je bila Zemlja partner na ovoj priredbi i 2015, 2016, 2017. i 2022. godine.

 – Sajam turizma je prilika da se vidi koliko su dve zemlje spojene i povezane. Crna Gora, Srbija i Vojvodina, danas su na jednom mestu.  Srbija, Vojvodina i Crna Gora postaju ozbiljna konkurencija svima ostalima, koji pokušavaju da se utrkuju sa nama. Kada budemo radili zajedno bićemo bolji, a nadamo se i da će mnogi naredni projekti biti zajednički. Spremite se da vidite mnoga iznenađenja koja je Crna Gora pripremila za Novu godinu, rekla je Nevenka Ćirović, generalna konzulka Crne Gore u Srbiji.

Foto: Agroportal.rs

-U godini kada Novosadski sajam obeležava vek postojanja, potvrđena je pozicija naše sajamske kuće na međunarodnoj mapi najznačajnijih centara i organizatora poslovnih događaja, zbog čega on značajno doprinosi razvoju i poslovnog turizma naše zemlje. Kroz ponude turističkih organizacija iz Crne Gore, Vojvodine i Novog Sada moći ćete pronaći neku novu destinaciju za putovanje ili novog poslovnog patnera kroz B2B susrete, ali i novi posao kroz Dane karijere, upoznati se sa Hosted Buyer Programom, ali i sa novim sadržajima koje Sajam nudi, kao što je 33. zbor ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije, rekao je generalni sirektor Novosadskog sajma Nikola Lovrić.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Sajam turizma na Novosadskom sajmu traje do subote, 2. decembra. Organizovane su brojne atrakcije, Dani karijere, Gastro Kup Srbija, Zbor ugostiteljskih i turističkih radnika, Izložba Viminacijuma – Putevima rimskih imperatora, Konferencija MEKST… Tu su naravno destinacije i daleki prostori koji inspirišu i čekaju posetioce.

Foto: Agroportal.rs

Radno vreme Sajma je od 10 do 19 časova. Ulaz se ne neplaćuje uz registraciju posete.

 

Priredio: Agroportal.rs

Foto: Agroportal.rs