Od avgusta 2.500 hektara u Pančevu u sistemu za navodnjavanje

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je radove na izgradnji crpne stanice „Jabuka“, čiji završetak se očekuje u avgustu, kada će biti obezbeđeno navodnjavanje za 2.500 hektara oranica. Ova crpna stanica deo je dvonamenskog sistema Nadela –  investicije vredne oko 650 hiljada evra čijom realizacijom će se obezbediti navodnjavanje ukupno 6.000 hektara oranica u Vojvodini.

Mirović je naveo da se, osim na sistemu Nadela, u Vojvodini istovremeno radi na još deset lokacija – sistema i podsistema za navodnjavanje. On je podsetio da je i u prvoj fazi rekonstrukcije vodoprivrednog sistema završeno 11 projekata, koji su finansirani iz nacionalnih sredstava i iz kredita Abu Dabi fonda.

–Naš krajnji cilj je da vodu učinimo dostupnom na više od 70.000 hektara  poljoprivrednih površina, što će biti znatno veći kvalitet nego pre pet godina kada smo krenuli sa realizacijom velikog projekta, rekao je predsednik Mirović.

On je dodao da „Vode Vojvodine“ rade odličan posao na ovom projektu i da je njihov tim uspeo da uz pomoć naših elitnih stručnjaka iz „Hidrozavoda“ i Instituta „Jaroslav Černi“ pripremi projektnu dokumentaciju, koju je Pokrajinska vlada finansirala sa 126 miliona dinara.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić rekao je da je prioritet resornog sekretarijata unapređenje poljoprivredne proizvodnje, jačanjem sistema za navodnjavanje.

-Veliki je značaj investiranja u ove sisteme za navodnjavanje, jer oni gazdinstvima i poljoprivrednicima omogućavaju vodu koja će im obezbediti veće prinose, a time i bolje uslove za život, rekao je Božić.

Foto: Vlada AP Vojvodine

Ostavite komentar