Od danas na javnom uvidu Nacrt uredbe o zaštiti Specijalnog rezervata prirode „Uvac“

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije oglasilo je javni uvid u Nacrt Uredbe o zaštiti Specijalnog rezervata prirode „Uvac“.

Nacrt predviđa novi režim zaštite ovog područja, kao i mere kojima će se, između ostalog, definisati prelazni rok za prelazak motornih čamaca i drugih plovila na električni pogon.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da će Nacrt uredbe biti na uvidu javnosti 20 dana, a zatim će biti održana javna rasprava u Novoj Varoši i Sjenici i pozivala građane i sve zainteresovane strane da se uključe u donošenje novog akta, kako bi se na najbolji način sagledali svi potencijalni problemi i kako bi se zadovoljio najvažniji interes čitavog društva, a to je adekvatna zaštita naših prirodnih dobara.

Prema njenim rečima, nakon revizije biće povećana površina pod zaštitom na ovom području sa 7.543 hektara na 11.746 hektara, i biće uspostavljen i prvi stepen zaštite, odnosno režimi zaštite I, II i III stepena.

Ministarka je istakla da će se svima koji u rezervatu „Uvac“ koriste motorne čamce na goriva koja zagađuju životnu sredinu, dati prelazni rok za prelazak na plovila na elektro pogon.

Specijalni rezervat prirode „Uvac” nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, između masiva planine Zlatibor na severu, Čemernice i Javora na istoku i jugoistoku i Zlatara na zapadu i jugozapadu, na teritoriji opština Nova Varoš, Sjenica i Priboj.

Zavod za zaštitu prirode Srbije dostavio je krajem 2019. godine Ministarstvu zaštite životne sredine Studiju zaštite Specijalni rezervat prirode „Uvac”, i Ministarstvo je pokrenulo je postupak revizije zaštite tog područja, ali je kasnije, zbog epidemioloških izazova, postupak odložen.

Novim Nacrtom uredbe, postupak se nastavlja, ističe se u saopštenju.

Foto: Specijalni rezervat prirode Uvac

Ostavite komentar