Određivanje optimalnog vremena berbe dunje

 

U našim agroekološkim uslovima najzastupljenija sorta dunje je leskovačka. U manjoj meri se gaje, uglavnom kao oprašivači, vranjska, trijumf, hemus, šampion.

Njeni plodovi, u zavisnosti od klimatskih uslova i primene agro i pomotehničkih mera, u punoj zrelosti sadrže 12 do 15 procenata suve materije pri čemu početak berbe često varira od godine do godine.

 

 

ČITAJTE I: Određivanje optimalnog vremena početka berbe jabuka

 

 

Naime, dunja je voćna vrsta koja se odlikuje dugim vegetacionim periodom, i do 180 dana od početka cvetanja, često traje do kraja oktobra i prvih dana novembra.

Preuranjena berba dovodi do značajnih gubitaka kako u težini tako i u kvalitetu a i lošije se čuva. Sa druge strane, zakasnela berba može dovesti do pojave skladišnih bolesti.

Zbog svih nabrojanih okolnosti neophodno je ustanoviti pravi trenutak za početak berbe.

Kada plodovi dostignu tipičnu krupnoću za određenu sortu, žute su boje, lako se odvajaju od rodnih grančica, to je pokazatelj da je u fazi fiziološke zrelosti, a to je momenat kada se bere za stonu upotrebu.

Važno je naglasiti da su plodovi dunje osetljivi na mehanička oštećenja i uboje, a kao posledica toga dolazi do njihovog potamljenja.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Za početak berbe plodova namenjenih preradi najpouzdaniji način je refraktometrijska metoda. U punoj, odnosno, tehnološkoj zrelosti, plod dunje treba da sadrži do 15 procenata suve materije.

Pri optimalnim uslovima skladištenja i kada su mere zaštite i berba sprovedeni pravovremeno plodovi dunje mogu se čuvati sve do proleća.

Piše: dipl. ing.Velimir Stanojević, PSSS Čačak

Foto: FB