Vanredna inspekcijska kontrola meda, davanja po košnici 1.000 dinara

 

Veterinarska inspekcija je naložila vanrednu kontrolu proizvodnje i prometa meda nakon objave u medijima da su od 25 analiziranih uzoraka meda, čak 22 falsifikata, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Laboratorija koja je radila pomenute analize meda, kako se navodi u sapštenju,  nije ovlašćena da vrši službene kontrole te ove rezultate treba uzeti sa rezervom, a nakon dobijenih rezultata vanrednih kontrola Ministarstvo će objaviti nalaze.

 

 

ČITAJTE I: Pradedini geni probudili ljubav prema pčelarstvu

 

 

 

U redovnim kontrolama, koje veterinarska inspekcija svakodnevno sprovodi, do sada nije bilo rezultata koji bi potvrdili pomenute navode u medijima.

-Istina je da smo se u prošlosti suočavali sa problemom pojave falsifikata na tržištu meda, ali smo zahvaljujući pojačanim kontrolama veterinarske inspekcije u proizvodnji i prometu meda, uspeli da udeo takve vrste proizvoda smanjimo na najmanju moguću meru, saopštava resorno ministarstvo.

Kao što je poznato, cilj je se da potrošačima obezbede bezbedni i kvalitetni proizvodi koji ispunjavaju sve propisane uslove, kao i da se u njihovim deklaracijama nalaze tačne informacije o sastavu i poreklu.

Tanasković: Davanja po košnici će sledeće godine biti povećana na 1.000 dinara

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković najavila je da će naredne godine davanja po košnici biti uvećana za 25 odsto i iznosiće 1000 dinara.

-Iznos podsticajnih sredstava po košnici pčela u 2023. godini iznosio je 800 dinara po košnici, a oni pčelari koji su u sistemu organske proizvodnje dobijaju i dodatni iznos podsticaja od 40 odsto, podsetila je Tanasković.

Osim podsticaja po košnici pčelari su u mogućnosti da koriste i podsticaje za nabavku novih mašina i opreme, nabavku pčelinjih matica, kao i za investicije u preradu i marketing pčelinjih proizvoda.

-Pčelarstvo predstavlja malu, ali izuzetno atraktivnu poljoprivrednu delatnost, koja u poslednjih godina počinje da se tržišno prestrojava i prihvata uslove koje propisuje EU, naglasila je Tanasković u Vranju prilikom otvaranja  6. Pčelarskog sajma jugoistočnog Balkana ”Otvoreni Balkan”.

Ministarka Tanasković je kazala da je med u perspektivi velika izvozna šansa Srbije jer je čitava zemlja pogodna za razvoj pčelarstva, a prepoznavši značaj razvoja pčelarstva u Srbiji, MPŠV je obezbedilo brojne podsticaje za pčelare.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

U sektoru pčelarstva je cilj nastavak povećanja izvoza, pre svega na zahtevno EU tržište, ali i na tržišta drugih zemalja, kao i bolje pozicioniranje naših proizvođača na međunarodnom tržištu i povećanje njihove prepoznatljivosti, ukazala je Tanasković.

-Za realizaciju ovih ciljeva pčelari će i u narednom vremenskom periodu imati bezrezervnu podršku MPŠV, pa tako trenutno radimo na usaglašavanju sertifikata za izvoz meda u Alžir, Bahrein, SAD i Izrael. Takođe izrađen je i model sertifikata za izvoz na tržište Saudijske Arabije, rekla je Tanasković, podsetivši da je nedavno potpisan Protokol za izvoz meda u Kinu, a već imamo usaglašene sertifikate sa svim državama EU, Kanadom, Libijom, Rusijom…

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Priredio: Agroportal.rs

Foto: Pixabay