Osnovne mere i priprema skladišta za čuvanje proizvoda

 

Pšenica je odavno lagerovana i smeštena nakon žetve ali pošto je pri kraju i žetva jesenjih kultura, važno je pripremiti skladišnji prostor za čuvanje proizvoda pre svega kod individualnih priozvođača. Trebali bi da povedu računa  o higijenskim uslovima svojih skladišta kako bi sprečili probleme koji mogu nastati. Prostor u kome se skadište i čuvaju poljoprivredni proizvodi mogu biti podna skladišta,koševi za kukuruz, silosi i drugi savremeni ali i improvizovani objekti ѕa smeštaj.

Uskladištene proizvode napadaju glodari , ptice, insekti i grinje. Osnovne mere su preventivne što podrazumeva izbor skladišta koje je suvo, hladno i dobro provetreno. Izborom takvog mesta pola posla je već obavljeno.

Stare proizvode, ako je mogće, treba iskoristiti, izmestiti ili unišiti, kako se ne bi pomešali sa novim. Prostorije treba detaljno očistiti od prašine, rasutog semena sa poda i iz pukotina zidova, jer se na tim mestima najčešće nalaze štetočine. Ukoliko postoje bilo kakve pukotine na podu i zidovima, treba ih zamalterisati i na taj način sprečiti olakšan upad glodara u hangare. Potrebno je ukloniti paučinu i ostale nečistoće sa plafona i zidova.

 

PROČITAJTE I:  Obrada i čuvanje zrna kukuruza nakon žetve

 

Prozori moraju da dihtuju ali i da mogu da se otvaraju zbog provetravanja i iz tog razloga potrebno je postaviti mreže na prozorima, koje bi sprečile ulaz štetočina.  Obavezano je sprečiti ulazak vode u skladište koz prozore, sa tavanice, ispod ulaznih vrata, jer i najmanje prisustvo vlage pogoduje razvoju gljiva i bolesti koje smanjuju kvalitet robe, stvaranju mikotoksina, i samim tim takvu robu čine neupotrebljivom.

Pre unošenja priozvoda potrebno je isprskati komplet skladište insekticidom koji je predviđen za tu namenu. Ovaj postupak vlažne dezinsekcije uništiće insekte koji se u prvo vreme nađu na tim površinama. Prilikom upotrebe svakog insekticida treba se držati uputstva za upotrebu. Uskladišteni proizvodi trebaju da sadrze najviše 13% vlage i da se čuvaju na temperaturi od 20 stepeni. Ukoliko dođe do pojave štetnih insekata u uskladštenim proizvodima, potrebno je izvršiti fumigaciju. Najbolje je obratiti se ovlašćenim ustanovama  za DDD koje mogu stručno obaviti posao.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku 

 

 

Ostaje nada da prošlonedeljne padavine nisu stigle sa zakašnjenjem da će zrno bolje naliti i da će prizvođači napuniti svoja skladišta.

Piše: Ivan Nan, dipl. inž. biljne proizvodnje PSS Zrenjanin

Ostavite komentar