Otkup viškova krompira ide predviđenom dinamikom

Ministarstvo poljoprivrede uspelo je da nađe rešenje za plasman viškova krompira, tako da će oko 250 tona domaćeg krompira proizvedenog u selima kod Gornjeg Milanovca završiti na rafovima marketa širom Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević kaže da se nastoji da se iznađe adekvatno rešenje za viškove robe koji su se pojavili kad je u pitanju proizvodnja krompira.

Navodi da su marketi koji posluju u Srbiji pokazali dobru volju i da otkup ide predviđenom dinamikom.

Kako prenosi RINA, otkup krompira u selima gornjomilanovačke opštine i dalje traje.

Nakon prvih kamiona u Gornjim Branetićima, na utovar su stigli i šleperi u selo Gornji Banjani. U planu je da u naredna četiri dana od proizvođača iz ovog kraja bude otkupljeno 11 šlepera.

– Ovo je naša slamka spasa, ne znamo šta će biti sa ostatkom robe, ali nadamo se da će i ona naći kupca – kaže proizvođač Pavle Despotović iz sela Gornji Banjani.

Naveo je da krompir nikad bolje nije rodio, ali da potražnja nikad nije bila manja. Kaže da su prethodne godine bile dobre i da su se onda mnogi odlučili da sade krompir.

– Sada je došlo da zakrčenja u tom lancu ponude i potražnje. Mi kao pojedničani proizvođači smo nemoćni i tek kad se u priču uključilo resorno ministarstvo uspeli smo da izađemo iz ove bezizlazne situacije – rekao je Despotović.

Naveo je da proizvođači neće imati dobit, ali da im je važno da ne budu u ogromnom minusu i da bar pokriju troškove proizvodnje.

Proizvođači krompira su spremni da ulažu i prilagode se zahtevima tržišta koristeći subvenicije države, ali samo ako bi bili sigurni da imaju obezbeđen plasman.

Poljoprivrednik Božidar Vasilijević iz sela Polom rekao je da se poljoprivrednom proizvodnjom ljudi u selima takovskog kraja bave decenijama i da je jasno da se moraju prilagoditi tržištu i zakonu ponude i potražnje.

– Zadruge bi bile adekvatno rešenje, jer preko njih mnogo lakše i brže se pronalazi način da se roba plasira do kupaca, nego da svako pojedinačno kuca na njihova vrata – rekao je Vasilijević.

Naveo je da im je Ministarstvo poljoprivrede izašlo u susret i pomoglo, jer je posrednik bio neophodan kako bi se otkupili viškovi koji na lageru stoje već mesecima.

Zbog načina proizvodnje, krompir sa teritorije gornjomilanovačkih sela važi za jedan od najkvalitetnijih i može da ispuni stroge kriterijume kupaca, ali za robu druge i treće klase moglo bi se pronaći rešenje u prerađivačkoj industriji, pa se uveliko pregovara sa nekoliko kompanija, prenosi RINA.

Ostavite komentar