Otvoren međunarodni sajam Energy decentral/Euro Tire

„Euro tire“ je jedna od najopsežnijih svetskih izložbi za profesionalno stočarstvo i poljoprivredu kao i proizvoda i tehnologija u vezi sa profesionalnim stočarstvom, programa i tehnologija uzgoja stoke i tehnologija zaštite životne sredine

Juče je otvoren međunarodni sajam „Energy decentral/Euro Tire“koji nudi stručnjacima i investitorima sveobuhvatan pregled tehnološkog razvoja, proizvoda i usluga u oblastima bioenergetike, biomase, obnovljivih izvora energije i tehnologija decentralizovanog snabdevanja energijom. „Euro Tire“ je jedna od najopsežnijih svetskih izložbi za profesionalno stočarstvo i poljoprivredu kao i proizvoda i tehnologija u vezi sa profesionalnim stočarstvom, programa i tehnologija uzgoja stoke i tehnologija zaštite životne sredine. Sajam je organizovan u digitalnom formatu i traje do 12. februara.

NALED je organizovao učešće na ovom sajmu za 17 učesnika iz Srbije i Hrvatske kroz projekat Uspostavljanje održivih prekograničnih klastera (CBC Clusters). Učesnici su predstavnici jedinica lokalnih samouprava i preduzeća iz programske oblasti koja obuhvata 5 okruga u Srbiji (Severnobački, Zapadnobački, Južnobački, Sremski i Mačvanski) i 4 županije u Hrvatskoj (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska).

Učesnici imaju priliku da pohađaju konferencije o različitim temama vezanim za savremenu poljoprivredu, zaštitu životne sredine, obnovljive izvore energije i energetsku decentralizaciju, kao i da budu upoznati sa najboljim primerima prakse energetski efikasnih i ekološki održivih farmi i preduzeća. Učesnicima je na raspolaganju preko 1200 izlagača i investitora iz celog sveta sa kojima će moći da učestvuju u personalizovanim prezentacijama o proizvodima i uslugama iz oblasti tema sajma.

Organizovanje posete sajmu jeste sastavni deo aktivnosti NALED-a koje imaju za cilj osnaživanje kapaciteta prekograničnih klastera, kako upravljačke strukture tako i (potencijalnih) članova klastera. U okviru projekta CBC Clusters osnovana su dva klastera, jedan u sektoru poljoprivrede i novih tehnologija u poljoprivredi i nalazi se u Somboru, a drugi u sektoru papirne industrije i mašinstva i nalazi se u Belišću. Klasteri su osnovani sa ciljem boljeg prenošenja znanja, veština i podsticanja saradnje među malim i srednjim preduzećima, institucijama i organizacijama iz prekograničnog regiona na otklanjanju prepreka u proizvodnji, istraživanju i razvoju, marketingu i unapređenju ukupne konkurentske sposobnosti. Projekat se sufinansira su pomoć EU fondova.

 

Ostavite komentar