Expoonline

Otvoren Novosadski poljoprivredni sajam-Expoonline

Uprkos aktuelnoj situaciji koju je izazvala pandemija korona virusa Međunarodni sajam poljoprivede nastavlja da se održava i ove godine, da postoji na veliko zadovoljstvo i izlagača i posetilaca. Ali, njegovo 87. izdanje ovoga puta je online.

-Ovo je godina koja nam je najbolje do sada, pokazala važnost poljoprivredne i prehrambene industrije. Želim da izrazim svoje zadovoljstvo kao i ponos što je Srbija bila jedna od retkih zemalja u svetu koja je na početku ove strašne pandemije bila zemlja koja ni u jendom trenutku nije imala nestašice ni hrane ni bilo kojih prehrambenih proizvoda. Takođe, želim da iskažem zahvalnost našim poljoprivrednim proizvođačima i čitavoj našoj prehrambenoj industriji što su bili spremni i što su uspeli da uprkos ovakvim okolnostima pokažu i žilavost i otpornost. Srbija, ne samo da nije imala nestašice već upravo suprotno, uspela je da pomogne i drugima koji su u tom trenutku imali nestašice, istakla je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvarajući danas Poljoprivredni sajam koji se održava u virtuelnom izdanju.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabic
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabic

Pozitivni rezultati ostvareni u poljopirvedi i prehrambenoj industriji u ovoj godini daju, kako je napomenula premijerka Ana Brnabić, podstrek da se ubuduće još više ulaže u ove privredne grane i da Srbija snažnije krene transformaciju, da iz zemlje koja proizvodi i izvozi poljopirvedne proizvode i sirovine postane zemlja koja izvozi hranu sa dodatom vrednošću. To je i razlog zbog kojeg je sektor prehrambene insustrije u novoj Vladi Republike Srbije prebačen iz nadležnosti Ministarstva privrede u nadležnost resora Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

– Sigruna sam da ćemo već 2021. godine videti konkretne rezulate i da ćemo videti da naša poljoprivreda i naša prehrambena industrija za čitav ekonomski rast Republike Srbije daju novu dodatu vrednost, izrazila je nadu Brnabić i još jednom uputila sve čestitke organizatorima što održavaju ovaj Sajam u ovakvim uslovima kao i na tome što su uprkos pandemiji uspeli da okupe više od 180 izlagača iz osam različitih zemalja. Premijerka je napomenula da se nastavlja sa investiranjem u poljoprivredu koja je jedna od važnih komponenti sveobuhvatnog plana koji se zove Srbija 2020-2025.

Zemlja partner Poljoprivrednog sajma u online izdanju je Republika Češka koja će sledeće godine kada se ova najznačajnija regionalna agrarna manifestacija bude održavala u sajamskim halama, biti partner, između ostalog je na otvaranju ove značajane agrarne manifestacije rekao njegova ekselencija ambasador Republike Češke u Republici Srbiji Tomaš Kuht.

Njegova ekselencija ambasador Republike Češke u Srbiji Tomas Kuht
Njegova ekselencija ambasador Republike Češke u Srbiji Tomas Kuht

Trgovinska razmena u agrarnom sektoru poslednjih godina stalno raste i to ne samo u pravcu izvoza čeških proizvoda u Srbiju već i rastu izvoza srpskih proizvoda u Češku. Ukupna razmena, kako je naveo ambasador Tomaš Kuht u 2019. godini dostigla je 36,7 miliona evra od čega je na izvoz robe iz Češke u Srbiju pripadalo 20,6 miliona evra, a na izvoz robe iz Srbije u Češku 16,1 milion evra. Iz Češke se u Srbiju tradicionalno uvozi pivo, mleko u prahu, pavlaka ali i živa stoka i hrana za kućne ljubimce, a ova zemlja je poznata i po svojim poljoprivrednim mašinama. S druge strane Srbija u Češku izvozi konzervirano i sveže voće, premikse za stočnu hranu, suncokretovo ulje i druge proizvode. U prvih devet meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine zabeležen je rast spoljnotrgovinske razmene. Tako je, kako je napomenuo ambasador Tomaš Kuht, Češka ostvarila povećanje u izvozu u Srbiju od 6 odsto, a Srbija u Češku od 26 odsto. Kuht je dodao da su ovakvom rezultatu svakako doprinele značajne sajamske priredbe kao što je Poljoprivredni sajam u Novom Sadu i u Češkoj slična manifestacija koja se zove „Zemlja raniteljka“ i održava se krajem avgusta svake godine.

Značajnu podršku održavanju Poljoprivrednog sajma u novom virtuelnom izdanju pruža i Pokrajinski sekretarijat za poljopoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.
-Povezivanje kompanija i institucija iz oblasti poljoprirvede, posebno digitalnom platformom je put koji će trasirati novi vid funkcionoisanja i unapređenja ove privrede grane. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu prepoznao je da budućnost poljoprivrede leži u digitalizaciji, rekao je na otvaranju pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić koji je tom prilikom istakao i da se strateški ciljevi resornog sekretarijata usled krize izazvane pandemijom korona virusa, a uz velike napore Pokrajinske vlade odnsono Sekretarijata za poljoprivredu razvrstavaju na potsticajne programe za poljoprivrednike, otprilike 30 pojedinačnih konkursa koji obezebeđuju sve pretpostavke za dostojanstven život onih koji se bave poljoprivredom i agrobiznisom.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodooprivredu i šumarstvo Čedomir Bozic
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodooprivredu i šumarstvo Čedomir Bozic

Sada kada smo svi svedoci da je u predhodnom periodu sajamska industrija pretrpela štete zbog pandemije virusa Covid -19 pokazalo se još jednom, kako je istakao član gradskog veća za privredu Novog Sada Milorad Radojević, koliki je značaj sajmova pre svega za privredu i kompanije, za ekonomiju jedne države i pre svega za ekonomiju grada domaćina u kome se sajam održava. Poljoprivredni sajam je, kako je rekao Radojević, možda jedan od najvažnijih događaja u Novom Sadu i sigurno tradicinalno mesto gde se u maju mesecu okupljaju svi važni akteri u poljopirvredi, i mesto na kom se prikazuju najnoviji trendovi kroz izložbe najznačajnijih kompanija iz regiona i Evrope.

Generalni sponzor Poljoprivrednog sajam Expoonline je Delta Generali Srbija osiguraje, a na otvaranju Sajma posetiocima digitalne platforme obratio se generalni direktor ove osiguravajuće kuće Dragan Filipović. U obraćanju učesnicima i posetiocima otvaranja, istakao je da savremena poljopirveda iziskuje velika ulaganja i primenu savremenih tehnologija jer je jedino na taj način moguće ostrvariti rezultate koji obezbeđuju dugoročni opsatanak na tržištu. Ovakav koncpet, s druge strane ostavlja veoma malo prostora za greške i podbačaje u prinosima.

-Kompanija Delta Generali Srbija veoma dobro razume potrebe poljoprivrednika da ishod svoje proizvodnje učine izvesnijim i iz tih razloga im nudi različite vrste osiguravajućih pokrića, bilo da se radi o individualnim poljoprivrednim proizvođačima, organizatorima poljoprivredne proizvodnje ili velikim kompanijama, rekao je Filipović i dodao da će iz tih razloga ova kompanija i u narednim godinama nastaviti da prati potrebe poljoprivrednika, a uz primenu savremenih tehnologija nastojaće da prilagodi svoju ponudu i podigne kvalitet i brzinu usluge.

U ime domaćina i glavnog organizatora poljorivrednog sajma učesnicima kao i svim posetiocima online platforme Expoonline, obratio se i generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković. On je izazio posebnu zahvalnost za podrušku koju je ova institucija dobila u organizovanju ove sajamske manifestacije u novom izdanju, a koje je potpuno u skladu sa digitalizacijom koja je opredeljenje Vlade Republike Srbije. Cvetković se posebno zahvalio zemlji parternu Češkoj, kao i generalnim sponzorima kompanijama Al Dahra i Delta Generali kao i kompaniji Kite d.o.o. koja je darodavac u nagradnoj igri za posetioce gde je glavna nagrada samohodna kosilica John Deere X350R.

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu učestvuju i članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije čije štandove možete posetiti preko virtuelne platforme Expoonline. To su: Delta Agrar, RTI, Kite, ITN Group, Agroglobe, Milurović Komerc, Livona, Agrotech, Inter Agrar, Agrimatco, Agrovojvodina Mehanizacija.

Izvor: Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije

Ostavite komentar