Ove proizvodne godine tona šećerne repe biće 34 evra

Za desetak dana počeće setva šećerne repe. Iako proizvodnju u Evropi ugrožava jeftin šećer proizveden od šećerne trske a uvezen iz Brazila, stručnjaci kažu da će repa u Srbiji biti posejana na nešto većim površinama nego lane.

Šećerna repa je jedina kultura za koju ratari znaju koliko će im biti cena plaćena. Ove godine će 34 evra za tonu repe platiti i Sunoko i Hellenik Sugar. I dok je pre deceniju tona šećera na tržištu bila i više od 700 evra, sada je cena pala na nešto više od 300 evra.

Generalni direktor kompanije Sunoko koja u svom vlasništvu poseduje šećerane u Vrbasu, Kovačici i Pećincima, Slobodan Košutić kaže da ratari profit mogu obezbediti samo većom proizvodnjom.

-Poređenja radi, evropski proizvođači šećerne repe u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Poljskoj, dobijaju od 13 do 14 tona šećera po hektaru. Mi smo prošle godine ostvarili osam a izazov nam je da postignemo 10 tona po hektaru, izjavio je Košutić.

Kompanija Sunoko je sa proizvođačima ugovorila proizvodnju šećerne repe na 27 hilljada hektara.

Hellenik Sugar će repu primiti sa 12,5 hiljada hektara, a prerađivaće je u šećerani u Crvenki dok će ona u Žablju kao i lane ostati van pogona.

Izvor: RTV

Ostavite komentar