Dodatna sredstva za sertifikaciju organske poljoprivrede i proizvodnje malih proizvođača

Savremni potrošači očekuju da kupljena hrana bude kvalitetna i bezbedna. Stoga, poslednjih godina sertifikacija postaje veoma važna i pred proizvođače se sve češće, od strane velikih trgovačkih lanaca, ali i potrošača, postavljaju zahtevi za primenu određenih standarda. Takođe, raste i tražnja za proizvodima koji se odlikuju autentičnošću i tradicijom, odnosno proizvodima sa dodatom vrednošću, koja proizilazi iz vrednosti njihovog sastava, načina proizvodnje i prerade ili specifičnosti podneblja sa kojeg dolaze. Sa druge strane, za male proizvođače finansijski trošak predstavlja veliku prepreku. Zbog ovih činjenica Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbedilo je dodatna sredstva kako bi se procesi proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uskladili sa zahtevima međunarodnih standarda za bezbednost hrane, ali specifičnih standarda namenjenih pripadnicima različitih verskih zajednica. Sve ovo doprineće boljoj konkurentnosti pre svega malih proizvođača i proizvođača organskih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu.

Resorno Ministarstvo proizvođačima još od 2013. godine omogućava da ostvare podsticajna sredstva za uvođenje i sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla. Da je ova odluka ispravna govori i podatak o rekordnim izvoznim rezultatima sektora za organsku poljoprivredu koji je tokom 2020. godine izvezla 30% više nego prethodne godine.

Povećanje iznosa po korisniku ovih podsticaja posebno je intersantno za organske proizvođače i to za one koji imaju grupnu proizvodnju i okupljaju i po nekoliko stotina kooperanata. Ovaj sistem organske proizvodnje se u našoj zemlji pokazao kao veoma uspešan, s obzirom na to da omogućava ekonomsku dobit i gazdinstvima sa manjim površinama u ruralnim područijima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Ministarstvo poljoprivrede nastavlja sa podrškom proizvođačima organske hrane sa istim sredstvima po hektaru kao i prošle godine u iznosu 26000 dinara po hektaru.

Prema odluci, svaki zahtev biće moguće podržati sa milion dinara. Ovo su sertifikati koje mogu dobiti poljoprivrednici uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede:

1) sistema upravljanja bezbednošću hrane prema ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS, GOST-R standardu;

2) dobre poljoprivredne prakse prema GLOBALG.A.P. standardu;

3) sistema kvaliteta hrane prema HALAL standardu;

4) sistema kvaliteta hrane prema KOSHER standardu;

5) proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje;

6) proizvoda sa oznakom geografskog porekla;

7) proizvoda sa oznakom „srpski kvalitet”

Ostavite komentar