Ovu sedmicu obeležile su i mnogobrojne aktivnosti Novosadskog sajma

 

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković ugostio je ambasadora Turske,  Njegovu ekselenciju Hami Aksoja i tom prilikom ga upoznao sa aktivnostima koje naša najstarija sajamska kuća sprovodi vezano za obeležavanje važnog jubileja – veka postojanja i pripremama za jubilarni, 90. međunarodni poljoprivredni sajam.

 

 

ČITAJTE I: Potpisivanjem Ugovora o partnerstvu Italija je i zvanično Zemlja parner Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

 

 

 

Tokom srdačnog razgovora, iniciran je predlog da Republika Turska naredne godine bude Zemlja partner Međunarodnog poljoprivrednog sajma kao i da se poslovna saradnja uspostavi i na predstojećem Međunarodnom sajmu turizma koji će biti priređen u novembru ove godine.

Ambasador Aksoj, zahvalio se na na gostoprimstvu i naglasio da su odnosi Republike Srbije i Republike Turske na najvišem mogućem nivou i da je njegova osnovna inicijativa da razvija ekonomske odnose između naše dve zemlje te da će Turska na najvišem nivou razmotriti dalje unapređenje saradnje sa Novosadskim sajmom.

On je iskoristio priliku da naglasi važnost i ulogu Novosadskog sajma, kao i veliko interesovanje turskih kompanija za uspostavljanje saradnje  kao i da će naredni koraci biti unapređenje.

Specijalizovana poštanska markica posvećena jubileju

Pošta Srbije ove godine posebno izdanje poštanske marke posvetila je Novosadskom sajmu, a povodom obeležavanja važnog jubileja – veka postojanja.

Razlozi za izdavanje specijalizovane markice jesu reputacija Sajma, tradicija i značaj za Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju jer on predstavlja i promoviše najveća dostignuća u agroindustriji, lovstvu, energetici, sportu, turizmu…

Umetnički realizator je Miroslav Nikolić, a motiv na prigodnoj poštanskoj marki je jedan od simbola Novog Sada, zgrada Novosadskog sajma.

Poštanska markica je štampana u ograničenoj seriji, a predsatvljena je na Sajmu knjiga koji je održan od 7. do 13. marta, 2023. godine, na Novosadskom sajmu.

U toku ocenjivanje uzoraka mesa i mesnih prerađevina

Uoči 90. međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji će biti održan od 20. do 26. maja, Komisija za ocenjivanje kvaliteta mesa i proizvoda od mesa, vrednovala je oko 200 pristiglih uzoraka.

U odnosu na prošlu godinu evidentan je standardni kvalitet, rekao je predsednik Komisije, prof. dr Vladimir Tomović sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Uzorci koje je Komisija obrađivala pristigli su iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Ocenjivanje kvaliteta u tridesetak robnih grupa biće završeno u toku Poljoprivrednog sajma, kada će najboljima biti uručene nagrade. U godini jubileja, kada Novosadski sajam slavi vek postojanja, obeležava se i 135 godina od prvog ocenjivanja kvaliteta održanog u Novom Sadu.