Počelo je naseljavanje invazivnih stenica u proizvodne zasade

 

Počelo je naseljavanje invazivnih stenica u proizvodne zasade voća:

-zelene ili povrtne stenice (Nezara viridula) i

-braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys).

 

ČITAJTE I: Zaštita jabuke odjabukinog smotavca, vaši, čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke

 

 

Za sada se registruju pojedinačni primerci u intenzivnoj proizvodnji pogotovo u severnim i centralnim krajevima naše zemlje, ali se u narednom periodu očekuje njihova povećana migracija. U većem broju je uočeno njihovo prisustvo u okućnicama i baštama.

Ovo je period dopunske ishrane odraslih jedinki kada mogu naneti velike štete ishranom na mladim plodovima. Što su plodovi manji, štete su veće.

Preporuka je da se proizvodni zasadi voća redovno obilaze na prisustvo ovih štetočina. Ovo je značajan momenat za suzbijanje ovih invazivnih vrsta kako bi se sprečila ishrana i polaganje jaja i dalje razmnožavanje.

 U zavisnosti od biljne vrste, treba primeniti neki od registrovanih insekticida.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

U zasadima voća se uočava i intenzivno prisustvo biljnih vaši kao i štetnih smotavaca (breskvin smotavac i šljivin smotavac su započeli piljenje larvi, a kod jabukinog smotavaca se ono očekuje u narednim danima) i aktuelna je zaštita od ovih štetočina. Prilikom izbora insekticida, u zasadima u kojima se registruje prisustvo invazivnih stenica, prednost treba dati onima na bazi piretroida.

Detaljnije mere zaštite po biljnim vrstama i regionima na LINKU.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja