Pančevo i Beograd: Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis, VII nedelja praćenja

Na teritoriji Regionalnog centra Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja Pančevo, zasadi jabuke se, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, nalaze u fazi od kraj bubrenja lisnih pupoljaka do faze zeleni listići 10 mm iznad ljušture pupoljka, faza mišijih ušiju (BBCH 03-10).

Laboratorijskim pregledom pseudotecija prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke – Venturia inaequalis, sa opalog lišća jabuke, registrovano je prisustvo zrelih askospora u askusima.

Kod sorte Ajdared, od 50 pregledanih pseudotecija, u 21 pseudoteciji nema formiranih askospora,  u 25 je do 25% formiranih askospora, u 2 je od 26% do 50% formiranih askospora i u 6 je od 51% do 75% formiranih askospora, te je dozrelosti pseudotecija za ovu nedelju 21,5%.

Kod sorte Zlatni Delišes od 50 pregledanih pseudotecija, u 23 nema formiranih askospora,  u 15 je do 25% formiranih askospora,  u 4  je od 26% do 50% formiranih askospora, u 6 je od 51% do 75% formiranih askospora i u 2 je od 76% do 100% formiranih askospora, te je dozrelosti pseudotecija za ovu nedelju 24,5%.

Na području delovanja Regionalnog centra Beograd i Mladenovac, u zasadima jabuke uočene su fenofaze od mišjih ušiju, zeleni listići 10 mm iznad ljušture pupoljka (sorta Zlatni delišes) do vidljivi cvetni pupoljci još uvek zatvoreni (sorta Ajdared), BBCH 54-55.

Laboratorijskim pregledom prezimelog lišća utvrđena je dozrelost pseudotecija prouzrokovača čađave pegavosti listova i krastavosti plodova jabuke od 15% za Ajdared i 12% za Zlatni Delišes.

Ostavite komentar