Pančevo: “Rakija i rakijaši 2021” 23. oktobra ako epidemiološke mere dozvole

 

U Pančevu se za kraj oktobra meseca sprema Međunarodni festival rakije „Rakija i rakijaši 2021“.  Manifestacija je zakazana  za subotu 23. oktobar na prostoru stare Barutane pod sloganom „Koji domaćin peče najbolju rakiju” u znak spomena na Bobana Vukovića (1960 – 2016).

Na adresu festivala stiglo je nešto više od 1.300 uzoraka iz Srbije i celog regiona, a nadmetaće se gotovo 500 hobi proizvođača. Prestižne nagrade odneće najbolja hobi destilerija, šampion festivala, pobednici po kategorijama. Tu su i specijalna priznanja za ostale učesnike.

Osim srpskih proizvođača, uzorke su poslali i oni iz Severne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Crne Gore, Grčke i Slovačke.

Najviše je, što je i uobičajeno, destilata šljivovice, ove godine oko 400 uzoraka, slede dunje i kajsije. Osmočlani žiri ocenjivaće kvalitet pristiglih rakija u 25 kategorija čak 17 dana.Od specifičnih kategorija izdvajaju se rakije od breskve, višnje i trešnje, a za titulu najboljeg boriće se i proizvođači vinjaka. Ocenjivaće se i mlada rakija, odnosno ona koja je nastala u ovoj godini. Ni ove godine, kao i na prethodnim festivalima, neće izostati priznanje za najbolju ženu rakijaša, kao i za najkvalitetniji destilat iz inostranstva.

Zadatak festivala je i promocija i edukacija na polju same proizvodnje. Svake godine proizvođači imaju priliku da prisustvuju jednom predavanju, a ove godine u planu je edukacija u oblasti fermentacije.

Međunarodni festival rakije „Rakija i rakijaši 2021“ biće održan ukoliko epidemijske mere to dozvole. Ako, zbog virusa korona, to ne bude bilo moguće, festival će biti održan kada situacija to dozvoli.

Piše: J. Bajšanski

Ostavite komentar