Pčelari iz Bača prvi u Srbiji dobiće digitalnu mapu pčelinjaka

U vreme cvetanja jagoda, koje se u opštini Bač gaje na stotinu hektara, kao po pravilu, dolazi do trovanja pčela. Projektom poboljšanja stanja pčelara u toj opštini, predviđena je obuka voćara da bi se ovi incidenti smanjili na najmanju moguću meru.

Predsednik udruženja Bio pčelinja klinika Jožef Gašparovski kaže za Radio Novi Sad da će drugim delom projekta izraditi digitalnu mapu na kojoj će se moći videti raspored košnica na teritoriji opštine Bač.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović kaže da sa institutom Biosens razvijaju digitalnu platformu za selidbu pčelinjaka.

– Kada pčelar bira svoju lokaciju, računar će mu reći da li na željenom mestu ima u blizini drugih pčelinjaka, te će mu to pomoći da se konačno opredili za najpovoljniju lokaciju – rekao je Živadinović.

Digitalna mapa pčelinjaka omogućiće da se zna tačan broj pčelinjaka u opštini Bač, broj košnica, evidenciju o kretanju pčelinjaka unutar opštine kao i pčelara koji periodično dolaze na teritoriju opštine na pašu ili čak na ovom prostoru imaju zimovnike, a sve ovo se može primeniti i na druga područja.

Izvor: RTV

Ostavite komentar