Pećinci: Uzorkovanje zemljišta za besplatnu analizu privodi se kraju

U atarima pećinačke opštine ovih dana u toku je uzorkovanje zemljišta, koje i ove godine besplatno za sva registrovana gazdinstva u opštini. Ovu akciju sprovodi Udruženje poljoprivrednih proizvođača opštine Pećinci uz podršku pećinačke lokalne samouprave i opštinske Agencije za razvoj, a u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom Sremska Mitrovica, objavljeno je na sajtu opštine Pećinci.

Ovogodišnja akcija besplatne kontrole plodnosti zemljišta započela je krajem septembra i sprovodi se u svim naseljima pećinačke opštine, a po rečima Marijane Panić predsednice opštinskog Udruženja biće urađeno oko 300 besplatnih analiza.

-Zahvaljujući pre svega finansijskoj podršci opštine Pećinci u prilici smo i ove godine na pomognemo našim poljoprivrednim proizvođačima i da sprovedemo akciju besplatne analize zemljišta za koju se prijavilo više poljoprivrednika nego prošle godine. S obzirom da je analiza u toku poljoprivredni proizvođači još uvek imaju vremena da se, ukoliko to nisu učinili, prijave za besplatnu analizu zemljišta – rekla je Panićeva i dodala da su analize od do sada uzetih uzoraka već pristigle u Udruženje, kao i da poljoprivredni proizvođači mogu lično da ih preuzmu dolaskom u prostorije Udruženja.

Do sada su uzorci uzeti sa njiva u Sibaču, Karlovčiću, Ašanji, Obrežu i delu Šimanovaca, a kako nam je rekao Milan Milić iz PSS Sremska Mitrovica, ukoliko im vremenski uslovi budu išli na ruku, ove nedelje bi trebalo da se završi uzorkovanje na svim preostalim parcelama na teritoriji pećinačke opštine.

-Svake godine kroz naš savetodavni rad organizujemo zimska predavanja na kojima poljoprivrednim proizvođačima uručimo analize zemljišta koje su urađene, uz objašnjenje i savete. Međutim, ove godine nije preporučeno da se organizuju takvi skupovi, pa ćemo savetodavstvo svesti na kontakt telefonom ili lični kontakt sa pojedinim gazdinstvima. Pećinačko Udruženje poljoprivrednika nam u tome dosta pomaže, tako da sve urađene analize mi dostavljamo njima, koji dalje kontaktiraju poljoprivrednike i, ukoliko im je potrebno dodatno objašnjenje ili savet, upućuju ih na nas. Drago mi je da već dugi niz godima imamo ovako dobru saradnju sa Opštinom Pećinci i opštinskim Udruženjem poljoprivrednika i nadam se da će se tako uspešna saradnja nastaviti – izjavio je Milić.
Jovica Petković poljoprivredni proizvođač iz Pećinaca smatra da je analiza zemljišta neophodna za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju, a kako kaže poljoprivrednicima dosta znači jer je besplatna.

-Krećemo sa proširenjem zasada lešnika, a to je proizvodnja koja iziskuje malo ozbiljniji pristup. Od naredne godine prvi put ćemo zasaditi lešnik na ovoj parceli pa smo želeli da vidimo u kakvom je stanju zemlja i šta treba da radimo – rekao je Petković.

Ostavite komentar