PIS: Oprez zbog štetočina u soji

 

Zbog tropskih dana za nama u usevima soje uočava se prisustvo grinja, ali i drugih štetočina koje mogu da ugroze proizvodnju.

Za sada se prisustvo  grinja (običnog paučinara)  u soji beleži na manjem broju parcela i to na ivičnim delovima, ali proizvođači treba da budu na oprezu s obzirom da se očekuje porast populacije i njihovo brzo širenje u unutrašnjosti useva.

Zato je sada pravo vreme da se usevi pregledaju i na vreme sprovedu mere zaštite.

 

 

ČITAJTE I: Zaštita suncoketa od bolesti i štetočina

 

 

S obzirom da su ove štetočine vrlo sitne, pažljivo treba pregledati naličje listova, naročito na ivičnim delovima parcela.

Ukoliko se prilikom pregleda uoči prisustvo grinja, preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite rubnih delova parcele kako bi se sprečilo njihovo širenje ka unutrašnjosti, nekim od navedenih akaricida:

  • Vertimec 018 EC, Makare ME (abamektin) 0,3-0,5 l/ha
  • Ortus 5 SC (fenopiroksimat) 0,05-0,1%.

U pojedinim usevima prisustne su larve sovice gama  i stričkovog šarenjaka . Usled jačeg napada pomenutih štetočina, može doći do golobrsta.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Takođe, registruje se prisustvo zelene (povrtne) stenice  koja siše sokove iz svih nadzemnih delova preferirajući ishranu na mahunama, usled čega mogu nastati značajne štete.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo pomenutih štetočina.

U usevima soje nema registrovanih insekticida, ali se mogu primeniti na bazi deltametrina ili lambda-cihalotrina koji će ispoljiti delovanje na ove štetočine.

Izvor: Prognono-izveštajna služba zaštite bilja