USAID pružio podršku malim i srednjim preduzećima da dođu do izvora finansiranja

 

Poljoprivredna gazdinstva i mala i srednja preduzeća (MSP)  koja se bave voćem i povrćem suočavala su se protekle i ove godine sa nekoliko ograničenja u pristupu finansijskim instrumentima, što je uticalo na ulaganja u proizvodnju i razvoj poslovanja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare koju je organizovala agencija Smart IPARD iz Novog Sada.

 

 

ČITAJTE I:Dugoročni kredit za investicije u okviru IPARD programa 

 

-Kasnilo se sa raspisivanjem javnih poziva iz projekta Konkurentna poljoprivreda Srbije i IPARD programa, a proizvodna godina bila je teška.  Dobar deo roda je stradao u nekoliko vremenskih nepogoda, inputi u proizvodnji voća i povrća i njihovih prerađevina bili su skupi, pa je kao posledica toga, smanjeno interesovanje voćara i povrtara za kredite poslovnih banaka – ocenili su predstavnici agencije Smart IPARD.

Foto: Pixabay

Ova agencija je zbog toga u protekloj godini realizovala projekat “Modeli i izvori finansiranja za proizvođače hrane” uz podršku projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID.

Kako je rečeno na konferenciji, ovo se naročito odrazilo na mala gazdinstva i MSP iz sektora voća i povrća koje programi IPARD i Konkurentna poljoprivreda Srbije ne prepoznaju.

Foto: Pixabay

Veću mogućnost da dobiju podršku iz budžeta imala su gazdinstva sa područja AP Vojvodine jer su mogla da učestvuju na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, a bili su im dostupni i povoljni krediti Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede.

Dodatno, SMART Ipard se fokusirao na poboljšanje finansiranja poljoprivrednih/prehrambenih MSP i gazdinstava u sektoru voća i povrća u manje razvijenim područjima Srbije, te na gazdinstva i firme čiji su nosioci, odnosno zastupnici mladi i žene.

Foto: Pixabay

Pružena je mentroska podrška za 19 MSP i poljoprivrednih gazdinstava, kako bi se informisali o mogućim opcijama. Oni su, uz pomoć Smart IPARD agencije, konkurisali za podršku Ministarstva poljoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, fondova i poslovnih banaka, a ukupna vrednost njihovih investicija je blizu 980.000 evra.

Organizovano je i sedam obuka na kojima je učestvovalo 153 učesnika, uključujući 72 žene i 30 mladih. Cilj obuka bio je povećanje sposobnosti MSP i poljoprivrednih gazdinstava da pristupe dostupnim finansijskim alatima i resursima.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

U okviru projekta kreiran je i onlajn alat za samoprocenu koji omogućuje zaintersovanim poljoprivrednicima i MSP da procene svoju podobnost za određeni izvor finansijske podrške. Reč je o “kalkulatoru podsticaja” koji se nalazi na sajtu Smart IPARD-a.

Nakon popunjavanja upitnika korisnici mogu da dobiju informacije koji je u tom trenutku otvoren konkurs njima namenjen. Na ovaj način MSP i gazdinstva mogu da pojednostave proces apliciranja i lakše pristupe potrebnim sredstvima za realizaciju svojih investicija.