PKS: Kurska oblast šansa za veći srpski izvoz u Rusku Federaciju

Privrede Srbije i Kurske oblasti imaju veliki neiskorišćen potencijal za bolju saradnju u pogledu rasta robne razmene i mogućnosti njene diversifikacije, istaknuto je na prvom onlajn forumu srpskih i ruskih privrednika iz Regiona Kurska. Uprkos pandemiji i otežanim uslovima poslovanja, privrednici su istakli obostrani interes za jačanje poslovnih veza u različitim oblastima od poljoprivrede i poljomehanizacije do trgovine.

Za deset meseci 2020. godine izvoz iz Srbije u Region Kurska vredeo je oko pet miliona dolara, svega 0,6 procenata ukupnog našeg izvoza u Rusiju, dok smo uvezli robu iz te oblasti za 11,8 miliona dolara što je 0,9 odsto našeg uvoza iz RF, istakla je Milanka Stojaković, rukovodilac Centra za Aziju, Rusku Federaciju i Zajednicu Nezavisnih Država PKS. Najviše smo u Kursku oblast izvozili soju, suncokret, hartiju i karton, sintetička vlakna, elektroopremu i odeću, a uvozili žitarice, heljdu, proso, etil alkohol, rudu gvožđa i koncentrate, olovo i transformatore.

Stojaković je podsetila na Sporazum o saradnji i niz uspešnih aktivnosti i inicijativa koje su realizovale Privredna komora Srbije i Trgovinsko industrijska komora Kurska sa ciljem povezivanja privrednika, unapređenja poslovnih veza i povećanja srpskog izvoza na rusko tržište.

Denis Francuzov, predsednik Trgovinsko indrustrijske komore Kurskog regiona, ocenio je da pandemija ostavila posledice na smanjenje robne razmene i istakao da komore nastoje da održe aktivnu komunikaciju sa partnerima, radi podrške biznisu i poboljšanja izvoznih performansi. Očekuje da će razgovori srpskih i ruskih privrednika dovesti do zaključenja konkretnih ugovora. Ponudio je stručnu pomoć i infrastrukturu Trgovinsko industrijske komore Kurska kako bi i u ovim otežanim okolnostima privrednici mogli da sarađuju.

Mogućnosti povezivanja, uspostavljanja partnerstva i konkretne saradnje na onlajn forumu održanom 23. decembra predstavili su Predrag Madžarević, direktor Ming doo, Eržebet Kiralj, suvlasnik Agromerkur doo, Miloš Marjanović, direktor Agro 14. septembar doo, Sergej Grečin, direktor OOO PMTS OM, Jurij Tolstih, zamenik generalnog direktora Spectehnologije Agro, Ljudmila Zabara, glavni agronom OOO Fatežskij, Aleksandr Fatjanov, generalni direktor OOO Biznes Garant i Ruslan Rahmanov, generalni direktor OOO Certa.

Za deset meseci 2020. godine Srbija je izvezla u Rusiju robu za 750 miliona dolara, što je za osam odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Uvezeno je robe za 1,3 milijarde dolara manje 31,3 procenta. Prema podacima Narodne banke Srbije, za devet meseci 2020. izvoz usluga u Rusku Federaciju vredeo je 146 miliona dolara, a uvoz 168 miliona dolara.

Izvor: PKS

Ostavite komentar