Biorazgradivi stiropor – Biosporin najbolja tehnološka inovacija u 2020.

Inovacija „Biorazgradivi stiropor BIOSPORIN“ beogradskog tima „Soma“ pobednik je ovogodišnjeg Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju.

Timu „HelikoStop“, sa inovacijom „HerbELIKO“, iz Novog Sada, pripalo je drugo mesto, treće valjevskom „Zanusu“ za „Inovativnu produkcijsku robotiku“, a četvrto timu „Protivpožarni“ iz Kragujevca za inovaciju „Proizvodnja ekspandirajućeg materijala za pasivnu zaštitu“. „Prim“ sa inovacijom „Ozon“ iz Krnjeva kod Velike Plane zauzeo je peto mesto, a šesto novosadski „Enerdži puls“, sa inovacijom „CurrentProfiler, Thermal Cube, Encoder Shield„. Na Takmičenju su učestvovala 142 tima, a ukupan nagradni fond je šest miliona dinara.

Ovogodišnje finale, zbog pandemije, održano je preko onlajn platforme, a ne u studiju Radio televizije Srbije kao ranijih godina. Šestočlanom žiriju predsedavala je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Marijana Dukić-Mijatović. U sastavu žirija bili su Vesna Damjanić, urednica informativnog programa RTS-a, Radojka Nikolić, urednica časopisa Ekonometar i Biznis, Miloš Andrić, osnivač i vlasnik biznis inkubatora Inokoa, Kovilj, dr Marija Gnjatović, član pobedničkog tima Unitrih za 2019. godinu i Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta.

Takmičenje je, po šesnaesti put, organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka, Tehnološko-Metalurškim fakultetom iz Beograda, Privrednom komorom Srbije i Radio televizijom Srbije.

Ostavite komentar