Počela izrada Nacionalne strategije navodnjavanja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj -EBRD i Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija UN FAO započelo je realizaciju zajedničkog projekta izrade Nacionalne Strategije navodnjavanja i petogodišnjeg Akcionog plana i Investicionig plana. Osnovni cilj projekta je unapređenje poljoprivredne proizvodnje povećanjem kapaciteta za navodnjavanje, identifikacijom i mapiranjem prioritetnih investicija u narednih deset godina.

Srbija je jedan od vodećih poljoprivrednih proizvođača i izvoznika žitarica i uljarica u region. Ali, klimatske promene i sve učestaliji sušni periodi izuzetno negativno se odražavaju na prinose i prihode s’ obzirom da se trenutno u našoj zemlji navodnjava manje od dva odsto obradivog zemljišta. Sanacija i modernizacija sistema za navodnjavanje u našoj zemlji pojačaće otpornost sektora na ekstremne klimatske uslove i diverzifikovati poljoprivrednu proizvodnju jer će navodnjavanje omogućiti uzgajanje useva veće dodate vrednosti, ali i povećati prinos postojećih.

Projekat putem EBRD finansira i Vlada Izraela i Centralnoevropska inicijativa sa sedištem u Italiji. EBRD i FAO sarađuju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u oblasti strateških investicija u sisteme navodnjavanja od 2018. godine. FAO je učestvovao u zajedničkoj proceni prioriteta za navodnjavanje, što je pomoglo da se definiše opseg prvih kredita EBRD-a u iznosu od 15.000.000 evra odobrenih za jačanje sistema navodnjavanja u decembru prošle godine.

Ostavite komentar