Počela sezona odbrane od grada

 

Direktor Republičkog hidro-meteorološkog zavoda (RHMZ) Jugoslav Nikolić rekao je za Tanjug da je Srbija spremna za sezonu odbrane od grada (15. april – 15. oktobar).

On je  istakao da je svih 13 radarskih centara aktivno danonoćno.

Za start sezone 23.390 protivgradnih raketa

Prema njegovim rečima, u radarskim centrima aktivno se dežura danonoćno, u petnaestodnevnim smenama, a osmatranje se izvodi preko određenog broja stanica. Navodi da je nabavljen dovoljan broj protivgradnih raketa kojima će se ove sezone dejstvovati, a da će broj raspoloživih raketa biti uvećan delovanjem lokalnih samouprava.

Foto: FB

-Obezbeđen je budžet, izvršene su sve potrebne nabavke. Obezbedili smo za start sezone 23.390 protivgradnih raketa što je više nego dovoljno. Taj broj će se i povećati najavljenom nabavkom lokalnih samouprava dodatnih količina za dejstvo na svojim teritorijama, istakao je Nikolić za Tanjug i dodao da su spremne i sve druge komponentne sistema.

U Srbiji je grad relativno čest meteorološki fenomen

Nikolić navodi da Srbija prema klimatskim karakteristika pripada regionima kojima je grad relativno čest meteorološki fenomen sa negativnim konsekvencama na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, najvećima posle suše.

Oštećenja na suncokretu

-Grad generišu oblaci koji se nazivaju kumulonimbusi ili oblaci vertikalnog razvitka, u letnjim periodima godine. Kada ih pogledate, vizuelno oni liče na jednu planinu. Donja baza im je na 500, 600 metara, dakle na negativnim temperaturama, a visina vrha može biti na 15 do 20 kilometara i temperaturama od minus 40 do minus 80 stepeni. U takvom kumulonimbusu, grad se ne stvara svuda u toj oblačnoj zapremini, već se stvara na uskim zonama na onim visinama gde od minus četiri do minus dvanest stepeni i te zone se uspešno otkrivaju radarskim i radio sondažnim merenjima, rekao je Nikolić.

Uspešnost raketnog sistema veća od 70 odsto

Navodi da se dejstvo vrši tako što se raketnim sistemom ubacuje reagens, odnosno jezgra kristalizacije u već pomenutu oblačnu zonu gde se stvaraju prvi embrioni grada.

-Na taj način se konkuriše prirodno prisutnim embrionima, da se stvori veći broj veštačkih embriona, odnosno zametaka grada. Delujemo tako da se stvori veći broj kristala od broja prirodno prisutnih kristala koji bi narasli do većih dimenzija. Ovako se stvore sitnija zrna grada koja se padajući prema tlu se istope ili padnu u manjim dimenzijama, sa manjom kinetičkom energijom tako da oštećenja budu neznatna, objašnjava Nikolić.

Naveo je da je, bez obzira na spremnost, stav Svetske meteorološke organizacije, odnosno nauke i struke, da je grad elementarna nepogodna koja ne može da se spreči.

-Ono što mi radimo jeste da činimo sve da se šteta umanji i svede na prihvatljiv nivo. Bilo gde u svetu gde se zasejavanje vrši avionima uspešnost odbrane od grada se kreće od 30 do 50, 60 odsto. Kod nas se vrši zasejavanje raktenim sistemom i uspešnost se kreće do više od 70 odsto, naglasio je Nikolić.

On je za Tanjug objasnio da je prednost raketnog sistema u tome što se direktno gađa cilj, oblačna zona u koju avioni ne mogu da uđu, jer je ako uđu velika šansa da ne izađu.

-Tim sistemom se direktno gađa cilj bez ugrožavanja života i vazduhoplova, zaključio je Nikolić.