Potpisani ugovori za dodelu još 100 seoskih domova

 

U Palati Srbija zvanično je dodeljeno prvih 100 seoskih kuća u 2024. godini, a ukupan broj se približio – trihiljaditoj.

Nove komšije stižu stanovnicima 73 sela u 41 lokalnoj samoupravi širom Srbije.

 

 

ČITAJTE I: Krkobabić: Bespovratna sredstva od 10.000 evra za pokretanje preduzetničkih delatnosti u selima

 

-Jedino ovako, povratkom nas mladih, sela mogu ponovo da ožive. Danas ja pravim svoj prvi korak u ovom maratonu, rekla je Mina Nikolić iz Zaječara, doktorant Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, rešena da se vrati u rodno selo Lenovac kod Zaječara i sa roditeljima i bratom pokrene porodičnu proizvodnju aronije.

Foto: Emil Vaš

Ključeve od najveće kuće od 228 kvadrata, u selu Begejci, Opštine Žitište, dobili su Sanja Šaranović i Robi Filep i njihovo dvoje dece.

-Presrećni smo što nam se ostvario san. Osim što smo se skućili, sada možemo i da raširimo plantažu lekovitog bilja koju već godinama uzgajamo. Podići ćemo nove zasade belog slezaporučili su oni.

Foto: Emil Vaš

Anđela Latinović, tehnolog po struci, u Ruskom Krsturu, selu opštine Kula gde je dobila kuću, gajiće koze i započeti proizvodnju kozjeg sira.

-Bilo je vrlo jednostavno prikupiti svu dokumentaciju za prijavu na ovaj konkurs, a iskreno jedva čekam novi najavljeni program za pokretanje posla na selu, na koji ću se sigurno prijaviti, poručila je Latinovićeva.

Foto: Emil Vaš

Bačko Gradište kod Bečeja biće novi dom za petočlanu porodicu Pućora.

-Posle deset godina podstanarskog života u Novom Sadu dobili smo svoj krov nad glavom gde će moje četvoro detvoro dece dobiti prostor za igru ali i učenje, jer od septembra kreću u seosku školu, rekla je Kristina.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Od danas će oživeti i još dve kuće u čuvenoj Željuši, selu kod Dimitrovgrada koje je od početka ovog Programa promenilo demografsku sliku. U malom naselju koje je izumiralo oživelo je čak 14 domaćinstava.

Foto: Emil Vaš

-Ovi mladi ljudi potpisuju danas ugovor za svoju lepšu budućnost. Na ovaj način stvaramo novu sliku Srbije – Srbije mladosti i optimizma. Ovo su naše prave odbrambene snage,  izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu