Počeo 88. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

 

U Novom Sadu danas je počeo 88. Međunarodni poljoprivredni sajam.  Ovu najveću i nalepšu priredbu Novosadskog sajma otvorila je ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Prisutnima su se obratili i zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ambasador Češke Republike Nj.E Tomaš Kuhta i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

-Najveći značaj ovog sajma jeste prilika da se poljoprivredni proizvođači, kao posetioci sajma, upoznaju sa novim trendovima i tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji, da se upoznaju sa udruženjima poljoprivrednika, prisustvuju stručnim skupovima i pronađu novi način za plasman svojih proizvoda, rekla je otvarajući ovu manifestaciju Tatjana Matić, ministarka trgovine turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije.

 

Ona je istakla da će Srbija tokom trajanja Poljoprivrednog sajma sigurno biti centar regiona kada je reč o poljoprivredi i prehrambenoj industriji, a da najveće zadovoljstvo predstavlja činjenica da se veliki broj kompanija iz regiona ali i drugih zemalja na ovom festivalu upoznao sa tržištem Srbije i da je Novosadski sajam mesto na kojem su potpisani prvi ugovori o saradnji.

Pozdravljajući prisutne, zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić, izrazio je zadovoljstvo što su nakon pauze izazvane pandemijom koronavirusa hale Novosadskog sajma ponovo ispunjene štandovima izlagača.

 

-Sajamska industrija je jedna od najviše pogođenih u prethodne dve godine. Mnogo smo radili da bi nastavili tamo gde smo stali. Novosadski sajam je uložio velike napore da u vremenu pandemije, prilagodi svoje poslovanje i drago mi je što su uspeli u tome. Nije moguće promeniti koncept redovnog sajma, navikli smo da tu manifestaciju posetimo lično i da je na taj način doživimo. Zato se danas posebno radujem što smo se ovde okupili, što imamo veliki broj stranih izlagača, što su domaći izlagači sve prisutniji jer je to je znak da privreda i poljoprivreda ne posustaju usled negativnih posledica pandemije, izjavio je Đurić i pozvao goste Sajma da posete štand Grada Novog Sada u Master hali.

-Osim što snažno podržava organizaciju Poljoprivrednog sajma, Grad Novi Sad, iz godine u godinu povećava sredstva u budžetu namenjena za pomoć i podršku poljoprivrednicima, proizvođačima hrane, organskih proizvoda, proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, a značajno pomaže i naše mlade poljoprivrednike, prerađivače hrane, kao i udruženja iz oblasti poljoprivrede, rekao je Đurić.

Poljoprivredni sajam, Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije održavaju se uz dozvolu Kriznog štaba i poštovanje epidemioloških mera, a prima vakcinisane i nevakcinisane posetioce. Vakcinisani će prilikom ulaska prikazivati Digitalni zeleni sertifikat – potvrdu o vakcinaciji. Oni koji nisu vakcinisani u krug Sajma mogu da uđu uz Digitalni zeleni sertifikat – potvrdu o preležanom Kovidu-19, negativan PCR test ili negativan antigenski test koji neće biti dodatno naplaćivan.

Na otvorenom i zatvorenom sajamskom prostoru nastupaju izlagači iz 17 zemalja i oni predstavljaju najznačajnije proizvode iz oblasti agrara, te oblasti lova i ribolova. Zemlja partner ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma je Republika Češka, a posetioci imaju priliku da se sretnu i sa privrednicima iz Italije, Holandije, Mađarske, Španije, Bosne i Hercegovine, Belorusije, Poljske i Rusije. Kapije Novosadskog sajma otvorene su od 18. do 24. septembra, od 9 do 19 časova.

Piše: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar