Početak realizacije Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je Pravilnik o dodeli bespovratnih sredstava u okviru “Projekta za konkurentnu poljoprivredu Republike Srbije“. Spomenuti projekat ministarstva koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom je zapravo deo novog pristupa u poljoprivredi i pružaće podršku poljoprivrednim proizvođačima i mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP), koji žele da nauče, poboljšaju i razviju svoje kapacitete i pretoče znanje iz poljoprivrednog u preduzetnički pristup sa poljoprivrednim resursima. Projekat će pružiti i podršku institucijama koje se bave razvojem poljoprivrede u Republici Srbiji, tako što će raditi na izgradnji kapaciteta i pomoći im da smanje troškove korišćenjem ITC tehnologije, održivim pristupom ka životnoj sredini i efektivnim rezultatima i povezivanjem poljoprivrednih proizvođača sa bankama i tržištem.

Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji pruža mogućnost poljoprivrednicima i mikrom, malim i srednjim preduzećima da dobiju bespovratna sredstva u iznosu od 50% od ukupne vrednosti investicije (sa PDV-om), 40 % kreditno finansiraju iz kredita sa poslovnim bankama uz svega 10% sopstvenog učešća, za realizaciju projekata kojim će unaprediti poljoprivrednu proizvodnju gazdinstava i učestvovati u razvoju konkurentnosti poljoprivrede u Republici Srbiji. Prvi javni pozivi za ostvarivanje prava na podsticaj očekuju se u aprilu 2021. godine. Trajanje projekta je od 2020. do 2024. godine.

PRAVILNIK MOŽETE PROČITATI OVDE

http://uap.gov.rs/wp-content/uploads/2021/03/pravilnik-o-dodeli-bespovratnih-sredstava-u-okviru-projekta-za-konkurentnu-poljoprivredu-2.pdf

PRILOZI

http://uap.gov.rs/wp-content/uploads/2021/03/prilozi_1-11-1.pdf

Ostavite komentar