Počinje setva ratarskih kultura u Topličkom kraju

 

Kiša koja je padala poslednjih nekoliko dana obradovala je ratare koji planiraju da obave jesenju setvu ozimih kultura na teritoriji Topličkog okruga, a stvorena dubinska vlaga omogućuje pripremu zemljištu za sejanje pšenice, ječma, tritikale i drugih ratarskih kultura. U Poljoprivredno-stručnoj i savetodavnoj službi u Prokuplju očekuju da se ovaj posao na površini od oko 7.500 hektara obavi najkasnije u prvoj polovini narednog meseca.

Savetodavci ove službe preporučuju da se sa setvom krene čim to vremenski uslovi dozvole, odnosno kada prestanu kišni dani i stvore uslovi za rad na njivi.

Sredina oktobra je optimalan rok kada treba da se krene sa jesenjom setvom ozimih kultura. Ratari koji obave sve agrotehničke mere, upotrebe predviđene količine mineralnih đubriva i koriste deklarisano seme mogu očekivati i dobre prinose – rekli su u Poljoprivredno-stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja.

Naglašavaju da poljoprivrednici u Toplici koji se bave ratarskom proizvodnjom u što kraćem roku obave setvene radove, jer bi svako odlaganje ovih poslova povećalo troškove iz razloga što tada treba bacati više semena i mineralnih đubriva, ali i kvalitet prinosa može biti smanjen na tim poljima.

Prema najavama i ove će kao i prethodnih godina najviše biti posejana pčenica, a manje ječam i druge ratarske kulture uz preporuku ratarima da u prostorijama PSSS mogu dobiti besplatan savet koje sorte semena da seju.

Izvor: Južne vesti

 

Ostavite komentar