Ministarstvo za brigu o selu: Garantovana socijalna penzija naša je obaveza

 

Zadatak društva u celini je da u narednom periodu svi stariji od 65 godina, među kojima je najviše žena i to žena sa sela, a koji nemaju penziju ni druga primanja, dobiju mogućnost da budu korisnici socijalne-garantovane penzije. To je nešto što država Srbija mora da uvede, to je imperativ vremena u kome živimo i nešto što rade zemlje u okruženju. Ovo je danas rekao ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Milan Krkobabić na skupu organizovanom u Novoj Crnji povodom Međunarodnog dana žena sa sela, koji se svake godine obeležava 15. oktobra.

-Ženama na selu minimalan iznos od 100 evra koji predlažemo biće od koristi, ali će im pre svega, potvrditi neophodno lično dostojanstvo. Biće to  potvrda da  društvo vrednuje njihov rad i da se odužuje za sve što su mu tokom svog životnog veka dale gajeći i vaspitavajući decu, radeći u domaćinstvu i brinući o svojim porodicama, rekao je Krkobabić.

 

-Sudbina sela Srbije zavisi od žena. Ako mlade žene i devojke reše da ostanu u selima, da tu zasnuju porodice, onda smo dobili bitku, onda će selo živeti, rekao je ministar za brigu o selu i dodao da ukoliko želimo da selo živi, treba da stvorimo ambijent da se mlade žene bave preduzetništvom, seoskim turizmom, da osnivaju zadruge, da imaju sopstvene izvore prihoda i budu u poziciji da planiraju, dogovaraju i odlučuju.

Skupu su se obratili akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, kao i  članovi Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, agroekonomista prof. dr Zorica Vasiljević i prof. dr Vladimir Goati, predsednice udruženja žena sa sela iz više opština i rukovodstvo ove opštine i Srednjobanatskog upravnog okruga.

 Konferenciju je obogatio prigodan kulturno-umetnički program, a u salama dvorca izloženi su domaći proizvodi i narodna radinost žena sa sela.

Međunarodni dan žena sa sela, koji pada uoči Svetskog dana hrane, obeležava se od 2008. godine i odaje počast ulozi žena na selu 15. oktobra svake godine. Tog dana prepoznaje se važnost seoskih žena u unapređivanju poljoprivrednog i ruralnog razvoja širom sveta.

 

Ostavite komentar