Poljoprivredni sajam: Edukativni sadržaji – poljoprivreda od neolita do današnjice

 

Novosadski sajam i Muzej Vojvodine potpisali su danas Sporazum o poslovno tehničkoj saradnji. Povod za uspostavljanje ovakvog vida saradnje je projekat koji će, kao edukativno-istorijski sadržaj, usmeriti pažnju posetilaca predstojećeg Poljoprivrednog sajma, na istoriju agrara u Vojvodini.

Sporazum su potpisali mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine i mr Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma, a povod za verifikovanje ovakvog dokumeta je projekat koji će kao edukativno-istorijski sadržaj na Poljoprivrednom sajmu usmeriti pažnju na istoriju agrara u Vojvodini. Posetiocima će moći da vide deo eksponata iz bogate postavke Poljoprivrednog muzeja u Kulpinu.

 

 

ČITAJTE I: Za posetioce Poljoprivrednog sajma – pet poklona

 

 

– Muzej Vojvodine ima prilično dugu saradnju sa Novosadskim sajmom, ali ona do sada nije bila ozvaničena na ovaj način. Predlog da se neke od poljoprivrednih alatki, koje su izložene u sklopu Muzeja u Kulpinu, koji je i depandans Muzeja Vojvodine, prikažu na predstojećem Poljoprivrednom sajmu iniciraće sve buduće saradnje, rekla je je mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine.

Ona je naglasila izuzetno veliki značaj Poljoprivrednog sajma i istakla da Muzej Vojvodine, kao najveći muzej na teritoriji AP Vojvodine, priča priču o istorijatu i životu na ovoj teritoriji još od paleolita do početka dvadesetog veka. Muzej ima izuzetno veliki broj artefakata koji mogu da pomognu da se napravi pregled razvoja poljoprivrede još od neolita do početka 20 veka.

– Ja verujem da ćemo potpisivanjem ovog Sporazuma samo započeti priču. Dalje ide Sajam turizma gde takođe možemo dati ozbiljan doprinos razvoju turizma na teritoriji Vojvodine kroz priče o kulturnom nasleđu i svemu onome što se nalazi u Vojvodini, dodala je Stanković Pešterac.

Istovremeno, biće to na simboličan način ulazak u stogodišnjicu Novosadskog sajma i 90-ti Međunarodni poljoprivredni sajam i podsetnik na jubileje koji će biti obeleženi sledeće godine.

– Novosadski sajam je uvek spreman da primi ono što su inputi znanja koji mogu biti u funkciji naših sajamskih manifestacija, a pričamo konkretno o jednom segmentu 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Razmišljali smo o ulasku u stotu godinu Sajma i mislim da je potpuno u redu da mlađi posetioci vide, u jednoj skraćenoj verziji, istoriju poljoprivredne proizvodnje. Svakako će biti atrakcija videti razvoj poljoprivrede u Hali 3, a na otvorenom prostoru Sajmišta najsavremeniju, najmoderniju mehanizaciju koja se sada koristi, rekao je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.

 Cvetković je napomenuo da će saradnja sa Muzejom Vojvodine dodatno dobiti svoj epilog u jubilejima koji predstoje sledeće godine jer će i Novosadski sajam pokušati da napravi retrospektivu i sto godina sažme u monografije i svečanost.

– Na našoj najznačajnijoj manifestaciji je ostalo još nekoliko štandova i pozivam sve koji se još dvoume, uz podsećanje svih onih koji nisu nastupili na prošlogodišnjem Poljoprivrednom sajmu i pokajali se zbog toga jer su tada postignuti sjajni rezultati, da nam se pridruže na predstojećem Sajmu, poručio je director Novosadskog sajma.

Zemlja partner 89. Mešunarodnog poljoprivrednog sajma je Republika Mađarska. Međunarodni karakter priredbi daju sem nastupa izlagača iz Mađarske, i izlagači iz Italije, Češke, Holandije, Španije, Turske, Indonezije, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije, Danske, Francuske, Rumunije, Poljske, Bugarske, BiH, Crne Gore, Austrije, a postoji interesovanje da učestvuje I Angola ove godine, ako ne kao izlagači onda bar kao posetilac.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 
 

Poljoprivredni sajam će biti održan od 21. do 27. maja. Zemlja partner je Republika Mađarska, Generalni sponzor Globos osiguranje, Banka partner je Banka Poštanska štedionica, a Zlatni sponzor Al Dahra.

Posetioce sa kupljenim ulaznicama, koji dođu na 89. međunarodni poljoprivredni sajam, na Novosadskom sajmu očekuju vredni pokloni – dva traktora, prikolica, prskalica i rasipač.  Darodavci su Agropanonka, MBV i KITE DOO.

Piše: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar