Uspešna zadruga znači život za selo

-Veliki broj kooperanata, primenjeno znanje i savremene tehnologije recept su za uspešno poslovanje. To je onda dobra zadruga, a selo u kome se ona nalazi ima budućnost,  izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u obilasku zemljoradničke zadruge Agrosoj u selu Neuzina.

-Imamo takve zadruge i imamo takva sela. Ako želimo da nastavimo evropski put onda su zadruge – kooperative imperativ, dodao je Krkobabić.

 

ČITAJTE I: Obaveštenje za zadruge

 

 

Iz prošlogodišnjeg Programa Ministarstva za brigu o selu namenjenog zadrugama, zadruzi Agrosoj u opštini Sečanj dodeljeno je 15 miliona dinara bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja nabavkom linije za pranje, kalibriranje i pakovanje povrtarskih proizvoda.

Direktor zadruge Nandor Vereš izjavio je da je linija nabavljena sredstvima Ministarstva za brigu o selu sada radi bez prekida i da samo investicijama u svoj razvoj male, ali i veće zadruge imaju perspektivu.

-Ovi proizvodi će već sutra biti u lancima marketa širom Srbije, rekao je Vereš.

ZZ „Agrocoj“ posluje od 2002. godine, bavi se proizvodnjom ratarskih kultura na 650 hektara, uzgojem povrtarskih i voćnih kultura na 52 hektara zemlje, otkupom i trgovinom merkantilnom robom, kao i plasmanom reporomaterijala poljoprivrednicima.

Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov Bizonj istakla je da je ovo pravi primer kako je jednom ozbiljnom investicijom jedna zadruga od proizvođača primarnih proizvoda postala proizvođač finalnih proizvoda za maloprodajno tržište, što i jeste suština zadružnog organizovanja.

Nestorov je istakla da udruživanje dobija poseban kvalitet kod proizvođača sa intenzivnim proizvodnjama u povrtarstvu, voćarstvu i sličnim kulturama, jer se troškovi ovako najefikasnije smanjuju, a samim tim i povećava se produktivnost i sama dobit.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 
 
 
 

Od početka sprovođenja programa podrške zadrugarstvu od 2017. godine zaključno sa 2021. godinom izdvojeno je 2,13 milijarde dinara za 207 zadruga, a ove godine Ministarstvo za brigu o selu za ove namene izdvojilo je novih 500 miliona dinara.

 

Ostavite komentar