Poljoprivredni sajam: Na 2. Danu voćara govorilo se o novim tehnologijama i finansijama

U organizaciji Privredne komore Vojvodine, Novosadskog sajma, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu organizovan je 2. Dan voćara.

Svi učesnici su se složili da je Dan voćara veoma značajan jer je reč o susretu važnom kako za proizvođače tako i za predstavnike institucija da se još jednom rezimira stanje kada je u pitanju voćarska proizvodnja.

-Ove godine izostaje rod pojedinih voćnih vrsta zbog mrazeva, a sa druge strane očekuje se prosečan rod drugih voćnih vrsta rekao je tom prilikom prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i dodao da se kod pojedinih voćarskih vrsta očekuju natprosečne cene. Tica je svim proizvođačima poručio da iskoriste povoljnu okolnost koju nude banke i fondovi u vidu kreditnih linija.

-Važno je što ovaj drugi po redu Dan voćara ulazi u redovan program na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu- želimo da postane tradicionalan dan kao što stočarsvo ima svoj dan. Nadamo se da ćemo u buduće napraviti i specijalizovane manifestacije za druge oblasti poljoprivrede, poput povrtarstva, rekao je Slobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, još jednom je podsetio da ovaj sekretarijat ima niz konkursnih linija namenjenih poljoprivrednim gazdinstvima i pozvao je sve zainteresovane da se prijave na njih.

-Sekretarijat za poljoprivredu je partner poljoprivrednicima i samo zajedničkim radom možemo poboljšati poljoprivredni ambijent, poručio je Božić.

-Sajam je jedan od skupova na kojem su se okupili svi relevantni činioci koji mogu da utiču na razvoj voćarstva. Mi u ministarstvu imamo programe za voćarstvo, jedan je završen u maju, zahtevi se obrađuju i uskoro se očekuje objavljivanje rang liste.  Nastojimo da slične programe sprovodimo i u narednim godinama, rekao je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i napomenuo da Srbiji nedostaju preradni kapaciteti u sektoru voća.

Velimir Stanojević, državni sekretar u u ministarstvu poljoprivrede istakao je da je voćarstvo grana poljoprivrede koja je u Srbiji proteklih godina doživela ekspanziju.

– Ove godine su jagodičaste vrste voća, pre svega malina , kupina i borovnica imale dobre prinose i cenu. Ono što orhrabruje jeste činjenica da je jabuka izvozni artikal broj jedan  i da naši proizvođači idu ka visokim tehnologijama gajenja. Ministratvo poljoprivrede ima čitav niz podsticaja. Sa poljoprivrednim fukultetima u Novom Sadu i Zemunu  i Institutom za voćarstvo u Čačku ministrastvo radi na strateškom dokumentu- Realizacija voćarske proizvodnje u Srbiji, rekao je Stanojević.

Za Privrednu komoru Vojvodine veoma je važno da preko Udruženja poljoprivrede inicira organizaciju upravo ovakvog skupa, reči su Boška Vučurevića, predsednika Privredne komore Vojvodine.

-Ne treba trošiti reči ističući značaj poljoprivrede u strukturi privrednih aktivnosti Vojvodine i Srbije. Poslednjih godina svedoci smo i sve većeg značaja koje voćarstvo ima za poljoprivredu naše zemlje i naše pokrajine. Podatak koji na to najbolje ukazuje je da je u prvih sedam meseci tekuće godine Srbija realizovala izvoz od preko 280.000 tona voća i time ostvarila izvoz od 405 miliona evra . Izvoz voća u ukupnom agrarnom izvozu Srbije iznosi 17,2 odsto, naglasio je Vučurević.

Posebnu pažnju voćara, mahom mladih ljudi, privukla je panel diskusija na kojoj je prof.dr Nenad Magazin sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu govorio o savremenim trendovima u voćarstvu i metodama zaštite voćnjaka od mraza.

Bila je to prilika i da kompanija AgroFericop predstavi nove tehnologije u proizvodnji trešnje.

Na danu Voćara organizovani su i paneli na temu finansiranja poljoprivrede i standarda i mogućnosti plasmana voća na domaćem tržištu.

Piše: Jasna Bajšanski

 

 

Ostavite komentar