Poljoprivredni sajam: IPARD III program – šta tu ima za mene?

 

Peti dan 88. Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu protekao je u znaku obeležavanja 20 godina saradnje Srbije i Evropske unije. U fokusu je bezbednost hrane, ali cilj EU pomoći jeste unapređenje svih aspekata poljoprivrede.

Najznačajniju poljoprivrednu manifestaciju u Srbiji danas su posetili šef Delegacije EU Emanuele Žiofre i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Kako je u svom obraćanju rekao ambasador Žiofre, zajednički napori EU i Srbije dali su važne rezultate: Od 2019. nije otkriven nijedan slučaj besnila i klasične svinjske kuge. EU je podržala borbu i iskorenjivanje ove dve opasne bolesti sa preko 20 miliona evra, kroz nabavke za vakcinaciju, opremu i izgradnju kapaciteta.

-Pomoć EU u oblasti bezbednosti hrane neće se tu zaustaviti. Upravi Nacionalnih referentnih laboratorija obezbedićemo najsavremeniju analitičku opremu. Ova ustanova je centar srpskih laboratorija za bezbednost hrane, ali je takođe imala vitalnu ulogu u ranim fazama pandemije kovida 19, kada je većina uzoraka tamo testirana koristeći prethodno isporučenu opremom doniranu od EU, izjavio je ambasador Žiofre.

Ministar Nedimović napominje da su u narednom periodu planirani važni sastanci u vezi sa IPARD III programom, da se trgovina sa članicama EU intenzivira zahvaljujući stalnim ulaganjima, a da Srbiju očekuju izazovi u oblasti bezbednosti hrane.

-Moram da se zahvalim Evropskoj uniji za sve donacije koje su nam dali za laboratoriju za bezbednost hrane u Batajnici. Nemojte zaboraviti da je to bila misaona imenica pre sedam ili osam godina. Danas je to naša realnost i mnogi ljudi nisu razumeli šta to znači kada smo otvarali tu laboratoriju. Sada kad neka hrana bude problematična, mi imamo gde to da iskontrolišemo sami i da takve proizvode skinemo sa tržišta, reči su ministra Nedimović, koji je podsetio i na ulogu koju je laboratorija u Batajnici odigrala u testiranju na korona virus u prvim mesecima pandemije, navode na sajtu  Delegacije  ЕU  u  Srbiji.

Izvoz poljoprivrede Srbije u EU više se nego udvostručio u poslednjoj deceniji. Srbija je prošle godine imala pozitivan trgovinski bilans od preko pola milijarde evra poljoprivrednih proizvoda i postigla je značajan napredak u poljoprivrednom sektoru u poslednjih nekoliko godina, sama i uz pomoć EU, ali ostaje još mnogo toga da se uradi, poručuje Žiofre.

-U predstojećem periodu, uzimajući u obzir poglavlja 11 i 12 pristupnih pregovora, Srbija bi trebalo da ostvari veći napredak u sprovođenju strožijih kontrola higijene hrane, upravljanju nusproizvodima životinjskog porekla i jačanju laboratorija za kontrolu lanca ishrane prema EU standardima, poručuje ambasador Žiofre.

Događaji na Novosadskom sajmu predstavljaju zvanični početak kampanje „Za naša polja – EU za poljoprivredu“, koju zajedno sprovode Delegacija EU u Srbiji i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Cilj ove promotivne i medijske kampanje jeste da informiše javnost u Srbiji o unapređenjima u sektoru poljoprivrede, a koja su rezultat značajnih ulaganja EU u prethodne dve decenije.

Od 2000. godine EU je donirala 230 miliona evra za poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji. Zaštita životne sredine i zdravlje ljudi, bezbednost hrane, dobrobit životinja, održavanje tla u dobrom stanju – glavni su pravci pomoći ovom sektoru.

Glavni alat EU za pomoć srpskim poljoprivrednicima, kako bi uhvatili korak sa svojim kolegama iz EU jeste IPARD program. Poljoprivrednicima je na raspolaganju novac za učešće u ulaganjima u fizičku imovinu, poput traktora, u preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda, u diversifikaciju farmi i razvoj poslovanja, kao i za tehničku pomoć.

Foto: Portal Domaćinska kuća

Ostavite komentar