Poljoprivredni sajam u Novom Sadu uskoro otvara kapije za posetioce

 

Međunarodni poljoprivredni sajam za sve posetioce otvoriće kapije u subotu 18. maja i trajaće do četvrtka 23. maja.

Izlagači su na prostoru Novosadskog sajma već nekoliko dana i završavaju poslednje pripreme. Detalji o devedeset prvom izdanju najvećeg agro-biznis događaja u ovom delu Evrope najavljeni su na današnjoj konferenciji za novinare.

EU obezbeđuje značajna finansijska sredstva poljoprivrednicima u Srbiji, uglavnom kroz program Instrumenta za pretpristupnu pomoć ruralnom razvoju (IPARD), rekla je Plamena Halačeva, zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji – Partnera Poljoprivrednog sajma.

 

 

ČITAJTE I: Novi Sad – evropska prestonica poljoprivrede, EU – partner poljoprivrednog sajma

 

 

Ona je istakla neke od glavnih primera podrške koju je EU pružila domaćim poljoprivrednicima kroz IPARD – do danas je objavljeno 15 javnih poziva u okviru IPARD-a, i rezultat toga je više od 1.400 potpisanih  ugovora i izvršenih plaćanja srpskim poljoprivrednicima i proizvođačima hrane. EU sada pokreće treću fazu IPARD programa koja uz  komplementarno privatno sufinansiranje može da donese do 550 miliona evra investicija u poljoprivredni sektor u Srbiji. Pored toga, Zajednička poljoprivredna politika EU nudi stabilnu i predvidivu budućnost za srpske poljoprivrednike, kao i okvir podrške.

Foto: Agroportal.rs

– Tema ovogodišnjeg Sajma – „Zelena poljoprivreda“ – posebno je aktuelna i naglašava značaj održive poljoprivredne prakse. Mi se zajednički spremamo da uspešno odgovorimo na izazove koje nam svima nameće budućnost, počevši od klimatskih promena do usvajanja naprednih tehnologija. EU je posvećena podršci Srbiji u ovom nastojanju. Takođe smo najveći trgovinski partner za srpske poljoprivredne proizvode jer otprilike polovina izvoza hrane iz Srbije odlazi na tržište EU, istakla je Halačeva.

Foto: Agroportal.rs

U ime resornog ministra poljoprivrede, dr Aleksandra Martinovića i u svoje lično ime prisutne je pozdravio  Nenad Katanić, pomoćnik ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je Pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke i Izložbe proizvoda sa dodatom vrednošću.

– Mi smo i ove godine aktivno prisutni, za vreme Poljoprivrednog sajma, gde će posetioci u Hali „Master“ moći da posete štand Ministarstva i dobiju potrebne informacije o trenutno aktuelnim temama u vezi sa subvencijama, ali o planovima Ministarstva. Kroz niz predavanja, okruglih stolova i edukacija koje organizujemo i u Kongresnom centru „Master“ biće još mnogo interesantnih tema.  dodao je Katanić.

Foto: Agroportal.rs

Siniša Pratljačić, predsednik Izvršnog odbora Globos osiguranja – Generalnog sponzora Poljoprivrednog sajma naglasio je da sa Novosadskim sajmom ova osiguravajuća kuća, koja ove godine obeleđava tri decenije postojanja, ima izuzetan partnerski odnos.

-Iskoristićemo priliku i predstaviti se na štandu koji je smešten u Hali „Master“ gde ćemo ponuditi naše usluge i proizvode, a radićemo i na podizanju svesti i potrebe za širenjem i kulturom osiguranja. Poražavajuće je da Srbija kao zemlja od ukupne površine ima samo 15 odsto osigurane obradive površine. Mi treba da radimo zajedno u saradnji sa državom i preko udruženja osiguravača i Ministarstvom koji su činioci svega, i da uradimo više na podizanju svesti naših poljoprivrednika, istakao je Pratljačić.

Foto: Agroportal.rs

Zbog toga što je EU partner ovog događaja, biće prilike za razmenu znanja i iskustva sa predstavnicima zemalja koje predvode u inovacijama i implementaciji novih tehnologija u agrosektoru. Kako je rekao Miloš Andan, komercijalni direktor Al Dahre – Zlatnog sponzora Poljoprivrednog sajma, tehnološke inovacije, moderne mašine neophodne su u ovom poslu. Je

-Mi primenjujemo tehnike koje su jedinstvene u našoj zemlji. Kao što znate, Al Dahra je dominantna, ne samo na našem, nego i na svetskom tržištu u proizvodnji  dehidrirane lucerke. Posetioci Sajma biće u prilici da vide tri varijacije peleta za lucerku i jednu za seno, koje su kreirane da zadovolje specifične potrebe stoke. Ova vrsta stočne hrane je izuzetno napredna, bogata proteinima, veoma hranljiva za stoku. Zbog načina pakovanja olakšava transport, a pri tome je i dugotrajna sa rokom od godinu dana, te pogodna za sve vrste poljoprivrednih gazdinstava, nezavisno od veličine, dodao je Andan.

Foto: Agroportal.rs

On je podsetio na to da je Al Dahra i najveći proizvođač mleka u Srbiji i da se raduje mogućnostima proširivanja starih i otvaranja novih saradnji.

– Banka poštanska štedionica nije slučajno Partner sajma, Banka Poštanska štedionica (BPŠ) u svom već preko 100 godina dugom poslovanju svaki poslovni odnos upravo vidi kao odnos dva ravnopravna partnera bilo da se sa druge strane nalaze pojedinačna fizička lica, poljoprivredna gazdinstva, preuzetnici ili vodeće multinacionalne kompanije. Bez Partnerskog odnosa nema održivog poslovanja i upravo je to na čemu u Banci insistiramo, a sve svoje resurse stavljamo u službu dugoročnog partnerskog odnosa sa svojim korisnicima, rekao je Aleksandar Čortan član Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica  – Banke partnera Poljoprivrednog sajma.

Na 91.  međunarodnom poljoprivrednom sajmu BPŠ biće tradicionalno prisutna u Hali „Master“ kao i ispred nje sa svojom mobilnom ekspoziturom.

Foto: Agroportal.rs

Kompanija Kite DOO Novi Sad, kao zvanični John Deere diler i serviser na tržištu Srbije će tokom 91. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu izložiti blizu 60 eksponata, na površini većoj od 2.100 kvadratnih metara. Ono što će izložbeni prostor kompanije Kite DOO razlikovati od konkurencije je svakako i ponuda šumskih zglobnih traktora, izuzetne snage i okretnosti, slovačkog proizvođača LKT. Pored mašina i opreme u ponudi su i originalni rezervni delovi i oprema, usluge ovlašćenog servisa i opcije produženog garantnog roka.

 -U oviru sektora „Agronomija“ spremne su ponude semena, mineralnih hraniva, sredstava za zaštitu bilja i susreti sa partnerima u oblasti trgovine merkantilnim robama. Pripremljene su i specijalne sajamske pogodnosti pri kupovini, ponude finansiranja putem poslovnih banaka, uz mogućnost dobijanja korisnih finansijskih informacija i informativnih obračuna na samom izložbenom prostoru kompanije Kite DOO, rekao je Predrag Aćimović, komercijalno-finansijski direktor Kompanije Kite DOO – Darodavca u Poklon-igri.

I ove godine kompanija Kite DOO je darodavac u poklon igri Novosadskog sajma, te je za srećnog posetioca namenila univerzalni traktor koji će olakšati i unaprediti poslovanje svakog gazdinstva i pružiti pravu podršu u obavljanju različitih poslova – traktor John Deere 5045D.

Foto: Agroportal.rs

Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog sajma još jednom je naglasio da je sajam ove godine puno bolji nego lane. Izlagača je 10 odsto više – 1.200 iz 40 zemalja i Srbije. Predstaviće se najpoznatije kompanije koje su prepoznale značaj Poljoprivrednog sajma i prikazaće najnovija dostignuća. Prema njegovim rečima, kapaciteti su maksimalno ispunjeni.

– Fokus ovogodišnjeg Sajma biće promocija održive poljoprivrede, a u šest dana, u okviru programa na EU paviljonu biće priređeno više od 40 događaja. Na otvorenom prostoru Novosadskog sajma biće izložen veliki broj najsavremenijih poljoprivrednih mašina, a uz standardne i poznate modele biće i mnogo novina – govorimo o  premijerama koje posle Sajma u Hanoveru stižu pravo na Poljoprivredni sajam, dodao je Nikola Lovrić.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Poljoprivredni sajam će Svečano biti otvoren u subotu, 18. maja, u 11 časova. Radno vreme za posetioce svakog dana je od 9 do 19 časova. Sve informacije o cenama ulaznica, Poklon.igri, programu aktivnosti, ocenjivanju kvaliteta, pratećim događajima… mogu da se pronađu na sajtu Novosadskog sajma www.sajam.net, kao i na našim društvenim mrežama.