Poljoprivrednici preko mobilne aplikacije odmah mogu da prijave štetu

DDOR osiguranje je u saradnji sa BioSens institutom razvilo posebnu mobilnu aplikaciju DDOR TERRA da poljoprivrednici mogu da prijave štetu odmah po neželjenom događaju i to sa njihove njive ili iz voćnjaka. …

Na ovaj način, uz digitalizaciju, postupak procene šteta biće brži, jednostavniji i efikasniji, a proizvođači će brže moći da nastave sa radom, rečeno je na predstavljanju aplikacije.

DDOR TERRA je jedinstveno tehnološko rešenje namenjeno svim poljoprivrednim proizvođačima koji od sada mogu da na svom pametnom telefonu imaju pregled svojih aktivnih polisa osiguranja useva i plodova, ali i da brzo i lako prijave štetu na svom polju ili voćnjaku. Aplikacija je razvijena sa Institutom BioSens, evropskim liderom u razvoju agrotehnoloških rešenja i koristi najsavremenije GIS (Geografski informacioni sistem) modele za prijavu i procenu štete upotrebom satelitskih fotografija i naprednih filtera za odabranu parcelu sa osiguranim usevima ili plodovima, te prati njihov rast i napredak do termina za žetvu. Čitav aplikativni sistem obezbeđuje jasniju procenu rizika, a u slučaju štete preciznije kvantifikovanje gubitaka. Na ovaj način, pored brzine i tačnosti, DDOR TERRA ubrzava postupak procene i likvidacije štete, izjavio je Giorgio Marchegiani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja, na Konferenciji  za medije koja je održana u hotelu Metropol.

 -Kroz digitalnu platformu za osiguranje useva DDOR TERRA, proces osiguranja dobija potpuno novu dimenziju. Transparetnost, brzina komunikacije, aktivno učešće poljoprivrednika u procesu obrade šteta i efikasnost čitavog sistema menjaju koncept osiguranja i okreću ga ka budućnosti. Ovaj projekat predstavlja značajne korake na dugom putu digitalne transformacije poljoprivrede. Pionirski poduhvat koji su zajednički realizovali DDOR i BioSens ima veliki potencijal da ubrza proces digitalizacije i bude uzor ostalim akterima u oblasti poljoprivrede da hrabrije prihvate izazove koje budućnost donosi, rekao je prof. dr Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSens

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović je rekao da je to ministarstvo u protekloj godini isplatilo 28.100 zahteva za podsticaje osiguranja i da je za to izdvojeno 1,25 milijardi dinara.

Novac je kao i ranijih godina plaćen Uprave za trezor, na namenski račun poljoprivrednika. U skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju maksimalna površina na kojoj se može ostvariti povraćaj premije osiguranja u iznosu od 40 odsto, odnosno u maksimalnom iznosu od 70 odsto plaćene premije osiguranja na području Moravičkog, Zlatiborskog, Kolubarskog, Podunavskog i Šumadijskog upravnog okruga, umanjene za iznos poreza“.

Što se tiče predstojeće sezone i osiguranja u 2021. godini, Mahmutović kaže da sva pravila koja su važila prethodne, važe i ove godine.

-Podsticaji su za osiguranje ratarskih i povrtarskih kultura, voćarskih kultura, vinove loze i hmelja, rasadnika i mladih višegodišnjih zasada pre stupanja na rod kao i podsticaji za osiguranje životinja, naveo je on.

Ostavite komentar