Vojvođanski zadrugari u NLB banci vide pouzdanog partnera

Na inicijativu NLB banke pre otprilike godinu dana Zadružni savez Vojvodine i ova banka potpisali su Povelju o poslovnoj saradnji. Kako bi unapredili započete aktivnosti danas se otišlo korak dalje potpisivanjem Protokola o saradnji. Predsednik ZSV, Radislav Jovanov, podsetio je ovom prilikom da u poslednje četiri godine zadružni sektor ima podršku države, a zadruge su prisutne u svim konkursnim linijama i na republičkom i na pokrajinskom nivou kada su u pitanju bespovratna sredstva.

-Ali, to je samo jedan segment u poslovanju naših zadruga kojih u Vojvodini ima 426. Kako su naše zadruge uspele da reše pitanje zadružne imovine i krenule putem razvoja, odnosno investicija, njima je potreban pouzdan partner u bankarskom sektoru. Na osnovu proizvoda koje nudi, prošle godine smo se opredelili da to bude NLB banka. Ubeđeni smo da će naši zadrugari od ove banke imati dobru podršku ne samo sada kada smo na pragu prolećne setve već i za dalja ulaganja u podna skladišta, silose, sisteme za navodnjavanje i sl. , rekao je Jovanov i naglasio da sve veći broj zadruga menja proizvodnu strukturu i orijentiše se na specijalizovanu intenzivnu proizvodnju koja traži određena sredstva.

Prema rečima Vladimira Čaprića, izvršnog direktora sektora za upravljanje prodajom, NLB banka ovu sardnju sa ZSV vidi u duhu partnerstva koje zadrugarima treba da pruži pravu podršku koja je jako bitna u narednom periodu.

-Naša želja je da ova sardnja traje jer smo kao banka veoma orijentisani na rad sa poljoprivrednim sektorom što potvrđuje i naš slogan i koncep „NLB banka na polju“. Opredelili smo se da budemo blizu poljoprivrednika, da tesno sarađujemo sa njima i to ne samo u delu finansiranja već i u drugim segmentima koje koriste poljoprivredni proizvođači. Zadruge, trend u zadrugarstvu i sve ono što ZSV radi, uliva veliko poverenje da zajedno sa ZSV možemo više, odnosno da našim klijentima stavimo na raspolaganje sve ono što zadrugari odluče da će im trebati u narednom periodu bez obzira da li se radi o kratkoročnom ili investicionom finansiranju, rekao je Čaprić.

Prema njegovim rečima finansiranje je samo jedan deo podrške jer zadrugama su potrebne i usluge, poput platnog prometa, elektronskog bankarstva i svega onoga što je današnji trend, a što je dobilo na značaju tokom pandemije Covid 19.

Predstavnici ZSV i NLB bake su se složili da upravo iz ovih razloga nisu uspeli u delo da sprovedu sve ono što su zacrtali lane. Ipak, tokom pandemije se pokazalo koliko je poljoprivreda značajna za celokupno društvo i državu.

-NLB banka će kroz budžetska sredstva koja su opredeljena za ovu godinu, a koja su veća u odnosu na prošlu, nastojati da pruži podršku zadrugarima, zaposlenima u zadrugama, kooperantima. Kada govorimo o prolećnoj setvi, naše ekspoziture nalaze se na teritoriji cele Srbije, a naši službenici u sektoru poljoprivrede imaju iskustvo od 10 godina, klijentima daju savete, dogovore se o prilagođavanju kredita kako bi ovaj posao bio što uspešnije odrađen, kazao je Čaprić.

Podsećanja radi, NLB banka je prošle godine u poljoprivredu plasirala 50 miliona evra. Potrebe klijenata su različite, od finansiranja nabavke repromaterijala, preko nabavke nove i polovne poljoprivredne mehanizacije, a na osnovu ugovora koje ova banka ima sa prodavcima mehanizacije, do dugogodišnjih kredita za kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, kupovinu stoke, podizanje višegodišnjih zasada i drugo.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar