Poljoprivrednici Srbije: Isplatiti subvencija do 1. septembra, u suprotnom – protest

Poljoprivrednici su zatražili od Vlade Srbije ispunjenje, proletos potpisanog sporazuma, jer kako je navedeno na skupu ratara u Aradcu,  nisu isplaćene sve subvencije za ratarsku proizvodnju, zaostala dugovanja za suncokret i mehanizaciju, a u suprotnom prete protestom, preneo je portal Danasa.

Oni od Vlade zahtevaju hitno ispunjenje potpisanog sporazuma, isplatu subvencija do 1. septembra, ukidanje naknade za odvodnjavanje, isplatu svih zaostalih dugovanja za suncokret i mehanizaciju, a u suprotnom će tražiti kompletnu ostavku ministarstva i radikalizovaće protest.

ČITAJTE I: Mađarska od 1. septembra ukida porez na poljoprivredno zemljište

Sastanku, u organizaciji Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, prisustvovali su predstavnici više poljoprivrednih udruženja, među kojima su Udružnje poljoprivrednika Stig, Inicijativa za opstanak poljoprivrede Srbije, kao i članice Saveza udruženja poljoprivrednika Banata i proizvođači sa severa Bačke i udruženje iz Subotice.

– Dogovoreno je da se traži isplata svih subvencija do 1. septembra i svih ostalih dugovnja. Od svega što je dogovreno jedino su stočari počeli da dobijaju premije za mleko, a ratarima ništa nije ispunjeno. Počela je da stiže treća rata naknade za odvodnjavanje, znači ni to nije ispoštovano iako je dogovoreno da je neće više biti. U JP „Vode Vojvodine“ našim poljoprivrednicima je rečeno da oni imaju od Vlade Srbije usmeno obaveštenje, ali ako ne dobiju ništa napismeno, oni će postupiti po zakonu i naplaćivati – rekao je Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

I predstavik Udruženja Stig Nedeljko Savić rekao je da su neki delovi sporazuma poljoprivrednika sa Vladom Srbije ispoštovani, ali da je reč o zahtevima stočara.

– Neki delovi dogovora su ispoštovani i nekima od ratara počelo je plaćanje subvencija po hektaru od 18.000 dinara, ali ne svima. To nam govori da za neke ima da se isplati, a za neke nema. Dogovorili smo da uputimo zahtev Vladi, vezano za taj način isplate subvencija, pre svega za tempo isplate. Tražimo da vidimo da li je moguće sve isplatiti do septembra jer se dugovanja gomilaju – rekao je Savić.

Dodao je da su poljoprivrednici u lošoj situaciji jer je cena njihovih proizvoda pala, prepolovila se od prošle godine zbog čega ne mogu da povrate ono što su uložili, „što nikada nije bilo“.

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

Prema rečima Dejana Rakića, koji predvodi Savez udruženja poljoprivrednika Banata, srpske ratare zabrinjava cena suncokreta i cene đubriva i goriva koje su porasle.

– Nama je, sem stalnih poskupljenja proizvodnje, veliki teret to što su neisplaćene subvencije za ratarsku proizvodnju i što imamo dugovanja države za subvencije od prošle godine, plus što smo počeli da dobijamo uplatnice za odvodnjavanje za treći kvartal iako je Vlada Srbije potpisala sa nama sporazum da ove godine neće više biti obaveza plaćanja odvodnjavanja – rekao je Rakić.

Dodao je da će se, ako resorno ministarstvo i Vlada ne ispune zahtev, protest radikalizovati.