Poljoprivrednici Stiga odložili protest, Ministarstvo obećalo pomoć

 

Poljoprivrednici Stiga saopštili su da su ODLOŽILI PROTEST, zakazan za sutra u Požarevcu zbog nestašice azotnih mineralnih đubriva jer je Ministarstvo poljoprivrede obećalo da će ga obezbediti.

Predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS) Ivan Vučković rekao je za Betu da su posle najave protesta pre dva dana pozvani u Ministarstvo poljoprivrede gde im je obećana pomoć u obezbeđenju đubriva.

-Nismo želeli da poverujemo u obećanje, pa smo pozvali ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da dodje u Požarevac i poljoprivrednicima saopšti obećanje da će se obezbediti mineralno đubrivo i da će koliko je moguće uticati na cenu, rekao je Vučković.

 

ČITAJTE I:  Požarevac: Zbog nestašice i cene uree sutra ratari traktorima izlaze na ulice

 

 

Dodao je da će Nedimović doći u Požarevac u ponedeljak i da se zbog toga odlaže protest.

Poljoprivrednici Stiga najavili su pre dva dana protesnu šetnju traktorima kroz Požarevac zbog nestašice i trostrukog poskupljenja mineralnog đubriva urea bez koga je nemoguća prihrana jesenjih i prolećnih žitarica.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 

Rekli su, najavljujući protest, da ga organizuju kako bi apelovali na potencijalan ozbiljan problem i kako bi Vlada Srbije bila svesna toga.

-NPK đubriva nismo dovoljno bacili na jesen, a ako ne bacimo ni azota, što je izvesno, s obzirom na to da ga nema i da je preskup, biće katastrofa. Nećemo moći da očekujemo prinos pšenice veći od dve-tri tone po hektaru, a pitanje je kakvog će kvaliteta biti. Sve će se to odraziti i na državu i sve njene građane jer pšenice neće biti a hleb će biti nekvalitetan – rekao je pre par dana Vučković i istakao da će, ukoliko nadležni ne reaguju na najavljen protest upozorenja, od nedelje i druge članice NAPS-a, svaka za sebe, organizovati proteste sve dok se ne uključe u rešavanje problema.

Izvor: Beta, Agrosmart

Ostavite komentar