Požarevac: Zbog nestašice i cene uree sutra ratari traktorima izlaze na ulice

 

Poljoprivrednici okupljeni u požarevačkom udruženju Stig organizovaće u četvrtak, 25. novembra protest upozorenja zbog visoke cene đubriva, kako bi na vreme upozorili nadležne na moguću katastrofalnu situaciju u poljoprivredi u narednim mesecima.

Kako je Agrosmartu potvrđeno u ovom udruženju, inače članici Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS), protest je prijavljen, a počinje u četrvrak u devet časova, vožnjom traktora kroz 25 sela, do centra Požarevca i do autoputa.

Povod za protest je enormno visoka cena uree, ali, kako kažu nezadovoljni ratari, više negoduju zbog nestašice ovog đubriva.

-NPK đubriva nismo dovoljno bacili na jesen, a ako ne bacimo ni azota, što je izvesno, s obzirom na to da ga nema i da je preskup, biće katastrofa. Nećemo moći da očekujemo prinos pšenice veći od dve-tri tone po hektaru, a pitanje je kakvog će kvaliteta biti. Sve će se to odraziti i na državu i sve njene građane jer pšenice neće biti, a hleb će biti nekvalitetan – kaže za Agrosmart poljoprivrednik Ivan Vučković.

Naglašava da ove proteste poljoprivrednici organizuju kako bi apelovali na potencijalan ozbiljan problem i kako bi Vlada Srbije bila svesna toga.

-Azot se baca u februaru ali svi indikatori na tržištu ukazuju na to da ga neće biti dovoljno. Nestašica je uree, a nagli rast cene izazvan je rastom cene gasa. Jasno nam je da je problem globalan i da se s tim suočavaju i poljoprivrednici u drugim zemljama ali u drugim zemljama dobijaju subvencije od 300 ili 400 evra po hektaru pa mogu to da kompenzuju, a mi subvencije gotovo i da nemamo – kaže Vučković.

Napominje da je urea dostigla neverovatnih hiljadu evra po toni i da su inputi u ratarskoj proizvodnji poskupeli 200 do 300 odsto u odnosu na sirovinu, što poljoprivrednici ne mogu da podnesu.

Vučković dodaje da će, ukoliko nadležni ne reaguju na ovaj protest upozorenja, od nedelje i druge članice NAPS-a, svaka za sebe, organizovati proteste sve dok se ne uključe u rešavanje problema.

U požarevačkom udruženju napominju da se dobavljači teško odlučuju za nabavku uree s obzirom na njenu visoku cenu. Nije se, vele, do sada dešavalo da cena đubriva koje je im neophodno pred jesenju setvu i pred proleće, skače ovako vrtoglavo.

-Cenu od 500 ili 550 evra za azot bismo i “progutali”, ali ovu, prosto nenormalnu, ne možemo – upozorava Vučković.

Piše: S. G.

Izvor: Agrosmart

Ostavite komentar