Poljoprivrednicima iz Bele Palanke 3 miliona dinara iz novog fonda

 

Za nabavku nove opreme, modernizovanje i unapređenja kvaliteta i obima proizvodnje, belopalanačkim poljoprivrednicima u 2023. godini biće na raspologanju 3 miliona dinara. Taj novac naći će se u Lokalnom fondu za podsticaj razvoja poljoprivrede, čiji su zajednički ulagači Fondacija Ana i Vlade Divac i Opština Bela Palanka.

Novcem će upravljati Regionalna razvojna agencija Jug, koja je jedna od potpisnika ugovora o saradnji, a poljoprivrednici iz Bele Palanke moći će da konkurišu tokom naredne godine, kada konkursi budu objavljeni na sajtovima RRA i Fondacije.

Prema rečima Gorana Miljkovića , predsednika opštine Bela Palanka, formiranje fonda za razvoj poljoprivrede još jedna je značajna mera jer će poljoprivrednici taj novac moći da iskoriste za kupovinu neophodne mehanizacije i da unaprede svoju proizvodnju.

-Poljoprivreda je definisana kao jedna od najznačajnijih strateških oblasti opštine Bela Palanka i zbog toga maksimalno koristimo sve raspoložive resurse kako bi je razvili. Podstičemo poljoprivrednike brojnim subvencijama da unaprede i razviju svoja domaćinstva. Jedna smo od prvih opština koje je uvela subvencije za mlade u iznosu od po 500.000 dinara kako bi ih motivisali da ostanu na selu i pokrenu svoju proizvodnju – rekao je Miljković.

Bela Palanka je 11. opština u Srbiji koja pokreće ovakav fond uz podršku USAID-a. Od 2020. pokrenuti su fondovi u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Brusu, Dimitrovgradu, Velikom Gradištu i Novom Pazaru.

Ana Košel iz Fondacije Ana i Vlade Divac kaže da je specifičnost ovih fondova u tome što su daleko fleksibilniji u odgovoru na potrebe za finansiranjem u odnosu na druge programe podrške poljoprivrednicima, kao i u održivosti rešenja.

-Ovim putem poljoprivrednici i mali tradicionalni proizvođači, koji inače teško dolaze do novca neophodnog za proširenje proizvodnje, konačno mogu da obezbede potrebna sredstava na transparentan i jednostavan način – rekla je Košel.

Od 2021. godine na jugu Srbije formirani su revolving fondovi za razvoj poljoprivrede u 3 lokalne samouprave – Svrljigu, Ražnju i Dimitrovgradu, a Dragana Stojanović, direktorka Regionalne razvojne agencije Jug, kaže da se Bela Palanka pridružuje grupi vodećih opština koje su prepoznale značaj tog inovativnog modela finansiranja čiji je cilj unapređenje položaja lokalnih poljoprivrednih proizvođača.

-Uz dalju podršku naših partnera, RRA nastavlja da promoviše ovakav vid finansiranja poljoprivrednika. On pruža efikasni administrativno-finansijski okvir za unapređenje proizvodnje malih proizvođaća, a lokalnoj samoupravi daje mogućnost da kreira podsticajne mere u skladu sa realnim potrebama proizvođača, sa posebnim fokusom na mlade, žene, ranjive grupe – rekla je Stojanovićeva.

Osnivanje fonda podržao je Projekat velika mala privreda koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi ACDI/VOCA.

Izvor: Južne vesti