Sistemi poljoprivrednog nasleđa doprinose održivoj poljoprivredi i ruralnom razvoju

 

Vodeći program Globalno važnih sistema poljoprivrednog nasleđa – GIAHS Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu proslavio je svoj 20. rođendan. Na virtuelnoj proslavi naglašena je uloga ovog sistema u promovisanju održive poljoprivrede i revitalizaciji ruralnih zajednica koje su nosioci ishrane značajnog dela stanovništva Zemlje.

 

 

ČITAJTE I: “Žetelačke svečnosti” u Mužlji čuvaju tradiciju banatskih salaša

 

 

 

 

Ovaj program iniciran je u čast jedinstvenih pejzaža, agrobiodiverziteta, tradicionalnog znanja i kulturi širom sveta. Zbog višestrukih izazova sa kojima se suočavaju ruralne zajednice program GIAHS nastoji da poveća sredstva za život malih farmera, promoviše agroturizam zajedno sa lokalnim proizvodima i kulturama, da očuva biodiverzitet, stvori zelena poljoprivredna radna mesta i osnaži žene i mlade.

FAO je ovom prilikom pokrenuo digitalnu publikaciju „20 godina globalno važnih sistema poljoprivrednog nasleđa – Uspešne priče dinamičnog očuvanja za održivi ruralni razvoj“. Reč je o inovativnom, interaktivnom dokumentu čiji cilj je da promoviše dostignuća programa GIAHS u svetu.

Digitalnim materijalina nastalim na terenu učesnicima proslave iz celog sveta  prikazane su GIAHS zajednice, njihova egzistencija, tradicionalne poljoprivredne prakse i inovativna rešenja sa ciljem podizanja svesti o njihovoj važnosti.

Inače, inicijativa za Vodeći program Globalno važnih sistema poljoprivrednog nasleđa potekla je na Svetskom samitu o održivom razvoju 2002. u Johanesburgu. Bio je to  odgovor na globalne trendove koji potkopavaju porodične farme i tradicionalne poljoprivredne sisteme. Nakon toga program je dobio status FAO korporativnog programa, kroz Rezoluciju 39. FAO konferencije 2015. godine, kako bi se priznalo da ovi sistemi i dalje obezbeđuju hranu i obezbeđuju sredstva za život ruralnim zajednicama u mnogim zemljama sveta. Cilj programa je da zaštiti i vrednuje tradicionalno znanje i otpornost primenjene poljoprivredne prakse ovih zajednica promovisanjem dinamičnog očuvanja i obezbeđivanjem održivog razvoja ovih jedinstvenih agro-ekosistema.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Do danas, program broji skoro 70 GIAHS-a u 22 zemlje, sa dodatnih 20 predloga koji se procenjuju.

Područja kandidata za GIAHS moraju ispuniti pet kriterijuma odabira koje je uspostavila nezavisna Naučna savetodavna grupa. Za uzvrat mogu imati koristi od uloge GIAHS-a u revitalizaciji ruralnih zajednica i promovisanju ruralnog razvoja.

GIAHS je nedavno postao široka mreža, koja se pokazala kao efikasan model za saradnju na svim nivoima, sa odgovarajućim sistemima lokalne uprave, istovremeno privlačeći međunarodne i nacionalne partnere, projekte, programe bratimljenja i akcije za povećanje vidljivosti i podršku poljoprivrednicima na terenu.

Piše: Jasna Bajšanski