Poskupljenje mesa neizbežno, obuzdava ga samo pad potrošnje

 

Pad potrošnje mesa u Srbiji zaustavio je povećanje cena, ali je poskupljenje te namirnice neizbežno jer se naglo smanjuje stočni fond, a smanjiće se i uvoz posle poskupljenja mesa u Evropi za oko 50 odsto, upozorili su danas stočari.

 

 

ČITAJTE I: Obeležavanje domaćeg mesa od 1. aprila

 

 

Predsednik Sabora proizvodjača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević rekao je za Betu da je tražnja žive stoke skoro potpuno stala, a da su cene stočne hrane eksplodirale i da se na proizvodnji svinja gubi 60-70 dinara po kilogramu.

-Svinje se prodaju po ceni od 165 do 170 dinara po kilogramu žive vage, a minimalno bi kilogram žive vage trebalo da po ovim cenama hrane košta 240 dinara, da bi proizvodjači opstali. Tovilišta i štale se ubrzano prazne, posle naglog poskupljenja stočne hrane jer je prozvodnja potpuno neisplativa i stočari gašenjem proizvodnje smanjuju gubitke, rekao je Milićević.

Istakao je da stočari iz centralne i drugih delova Srbije, gde se žitarice manje gaje, ovih dana spas traže u razmeni mesa za kukuruz iz robnih rezervi jer je kod trgovaca njegova cena od 42 do 45 dinara po kilogramu.

Proizvodjači su, kako je rekao, u velikom problemu jer je stočna hrana preskupa, a i kada bi hteli da je kupe nemaju novac jer ne mogu da prodaju stoku spremnu za klanje.

On je rekao da je fond svinja u Srbiji prepolovljen u odnosu na period pre dvadesetak godina kada je u njemu bilo oko pet miliona svinja, koliko je tada trošilo domaće tržište.

Milićević je rekao da tražnja svinjskog i jagnjećeg mesa minimalno poraste pred velike pravoslavne praznike, ali da to nije ni blizu periodu od pre nekoliko godina.

Dodao je da je stočni fond toliko uništen da sada nema dovoljno ni podmlatka ni stoke za tov.

Suvlasnik mesne industrije „Matijević“ Bojan Matijević naveo je da je tražnja mesa opala za oko 30 odsto i da potrošači u Srbiji kupuju najviše pileće meso jer je najjeftinije.

-Cena svinjskog mesa od buta je zamrznuta u našim radnjama na 579 dinara, a kilogram piletine je 270 dinara, što znači da potrošač za kilogram svinjetine može da kupi dva kilograma piletine, rekao je Matijević.

Dodao je da je potrošnja mesa primerena kupovnoj moći jer se najviše kupuje piletina, zatim svinjetina i na kraju junetina jer kilogram junećeg buta košta oko 1.000 dinara.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

Cene stoke su, kako je rekao, za proizvodjače niske jer je poskupela hrana i energija i kilogram žive vage svinja trebalo bi da košta najmanje 200 dinara, a da se ne računaju svi troškovi, a ako se računaju, kilogram bi trebalo da košta i 250 dinara.

Poskupljenje stočne hrane će, prema njegovim rečima, neminovno naterati proizvodjače stoke, a i mesare, da za izvesno vreme podignu cene mesa, sigurno u prvom talasu 10-15 odsto. Sadašnje cene mesa u kasapnicama su zasnovane na, kako je rekao, niskim cenama žive stoke.

Izvor: Beta

Ostavite komentar