Poskupljenje ribe nije nikakvo iznenađenje

 

U moru poskupljenja, skok cene ribe ne predstavlja nikakvo iznenađenje. Aktuelna suša dodatno je povećala troškove proizvodnje koja je iz godine u godinu sve manja.

 

 

 

ČITAJTE I: Zajedniči ciljevi udružili ribnjake u Klaster akvakutlure „Naša riba“

 

 

Zajedno sa ribnjacima u Srpskom Miletiću, „Kapetanski rit“ kod Velebita u opštini Kanjiža gazduje sa preko hiljadu hektara ribnjaka, od čega 650 hektara ribnjaka na potezu između reke Tise i jezera Palić. Sa ovih ribnjaka se na trpeze Srbije plasira jedna četvrtina od oko pet hiljada tona ribe koliko iznosi ukupna proizvodnja ribe u zemlji.

– Moram vam reći da proizvodnja u Srbiji, u osnosu na prethodnih petnaest godina, je smanjena sigurno za pedeset do šesdeset odsto, što je vrlo alarmantno. Jedan od retkih ribnjaka na koji možete doći, možda još dva-tri velika ribnjaka koja postoje, sve ostalo je ili u fazi gašenja ili ugašeno – kaže direktor „Kapetanskog rita“ Krum Atanasov.

Aktuelna suša dodatno je povećala troškove proizvodnje, a samim tim i cenu finalnog proizvoda u marketima. Da bi funkcionisali, sveža voda se obezbeđuje iz kanala Tisa – Velebit, što košta oko tri miliona dinara mesečno samo za rad pumpi.

– S obzirom na potrebe u Srbiji i na manjak količine šarana koji je bio, od recimo perioda uskršnjeg posta koji je bio od aprila meseca, pa do dan danas, cena šarana je skočila na nekih 600 dinara, odnosno 550 dinara, plus PDV. Cena u marketima je između 700 i 750 dinara. Pazite, tržište diktira cene. Cene ribe su svuda skočile, sve vrste ribe su skočile, posebno šaranska vrsta ribe je skočila u okruženju – u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj – i mi se vodimo tom cenom. S tim što svuda nedostaje šarana – dodaje on.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Slike praznih ribnjaka na Velebitu ne bi trebalo da brinu ljubitelje ribe, jer se radi o delovima ribnjaka gde je završen letnji izlov, gde će posle dezinfekcije, tanjiranja i punjenja vodom početi novi proizvodni ciklus nakon koga će sveža riba biti spremna za trpeze zimskih posnih slava i božićnog posta.

Izvor: RTV

Ostavite komentar